Meget stor uvidenhed om fakta i coronakrisen

I flere lande overvurderer flertallet, hvor mange er ramt af corona. Regeringen har intet incitament til at korrigere vildfarelsen, tilføjer økonom Christian Bjørnskov.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Meget stor uvidenhed om fakta i coronakrisen

I flere lande overvurderer borgerne, hvor mange er ramt af corona. Regeringen har intet incitament til at korrigere vildfarelsen, tilføjer økonom Christian Bjørnskov.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Langt de fleste mennesker tror, at coronapandemien har ramt langt flere og forårsaget langt flere dødsfald, end det er tilfældet i virkeligheden. Faktisk tror de fleste, at der er over 100 gange så mange dødsfald, som der er i virkeligheden, fremgår det af en ny rapport fra analysebureauet Kekst CNC.
Det er resultatet af meningsmålinger i fem lande: Storbritannien, USA, Tyskland, Sverige og Frankrig. Og der er en afgrund til forskel på befolkningernes opfattelse af konsekvenserne af pandemien og dens reelle virkning.
Kekst CNC har stillet et repræsentativt udsnit af befolkningerne i de fem lande to spørgsmål:

  1. Hvor mange i landet har været smittet med covid-19?
  2. Hvor mange i landet er døde med coronasmitten?

Svarene var som følger:

Formodet antal smittede Formodet antal døde
Storbritannien 22 % (4 gange overvurderet) 7 % (100 gange overvurderet)
USA 20 % (20 gange overvurderet) 9 % (225 gange overvurderet)
Tyskland 11 % (46 gange overvurderet) 3 % (300 gange overvurderet)
Sverige 16 % (20 gange overvurderet) 6 % (100 gange overvurderet)
Frankrig 12 % (46 gange overvurderet) 5 % (100 gange overvurderet)

 
Den manglende viden om pandemiens faktiske konsekvenser giver sig desuden udslag i, at 57% af alle franskmænd (30 mio. mennesker) er meget bekymret for deres fremtidige helbred. Det samme gælder for 53% af amerikanerne, svarende til 150 mio.
Økonomiprofessor på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov funderer på bloggen Punditokraterne over, hvordan det kan ske, at folk i gennemsnit overvurderer konsekvenserne af pandemien med en faktor 100.
”Man kan naturligvis skyde skylden på medierne, der skriver sensationalistisk og uinformeret om emnet, og på nogle epidemiologer, der bestemt ikke har nogen interesse i at sige, at der ikke længere er behov for deres rådgivning,” skriver Christian Bjørnskov i sit indlæg.
”Men en del af problemet er også, at regeringen absolut intet incitament har til at informere folk korrekt. Tværtimod har Mette Frederiksen og hendes hold et stærkt incitament til at holde en stor del af befolkningen i forestillingen om en enorm fare. En befolkning i panik er dejlig nem at regere, fordi mange borgere er parate til at acceptere hvad som helst for at komme af med kilden til panik – de agerer ligesom araknofober med en fugleedderkop på armen.”
Ud over de fem lande nævnt omfattede undersøgelsen også Japan, men ikke på det her omtalte punkt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6490″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6909″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7401″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?