Mens hundredevis døde: Regeringen gav lyntest til egne medarbejdere i stedet for plejehjem

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Da coronasmitten toppede omkring årsskiftet brød statsminister Mette Frederiksen sit løfte og prioriterede lyntest til ministre og underordnede medarbejdere frem for plejehjemsbeboere.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Det var især tilbage i slutningen af december 2020 og starten af dette år, at coronasmitten bredte sig voldsomt. Tal viser, at alene i januar var der 324 plejehjemsbeboere der mistede livet til corona.

Dette fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at udtale i forbindelse med et pressemøde, at regeringen havde besluttet at indføre lyntests på plejehjem.

Og det blev forklaret at lyntestene ville være for både plejehjemsbeboere såvel som plejehjemspersonale for at bremse coronasmitten på plejehjemmene.

Det er senere kommet frem, at planen for lyntest på plejehjemmene allerede var blevet droppet inden pressemødet.

Læs mere om det her.

Nu viser det sig yderligere, at der bag kulisserne var blevet sat andre lyntest i gang. Men fremfor at blive brugt på plejehjemmene, blev testene derimod brugt på Mette Frederiksen, hendes ministerkolleger og deres ansatte.

Det skriver det statsejede medie DR.

Hård kritik, men ingen udtalelse fra Mette Frederiksen

Lyntestene, som blev sendt til ministerierne, startede nøjagtig dagen efter at lyntest på plejehjem blev skrottet.

I stedet blev der nu indført, at en lyntestbil fra Falck kom ud til ministrene og deres medarbejdere og testede dem på stedet.

Sundhedsministeriet uddybede i en mail, hvilke personer lyntestene konkret ville gælde for, og skriver, at det drejer sig om ministre, departementschefer, ministersekretærer og sekretærer, særlige rådgivere, ministerchauffører og evt. betjente, som arbejder tæt på ministeren, afdelingschefer og andre medarbejdere/chefer, som har hyppig kontakt med ministeren, f.eks. en pressechef.

De nye oplysninger møder også kritik fra politisk hold, endda fra et af regeringens støttepartier, hvor Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund udtaler til DR:

– Det helt afgørende er jo, at vi kan beskytte vores frontpersonale på plejecentrene og også de beboere, der er der.

Også Venstre er uforstående overfor prioriteringen fra regeringens side af, og Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, forklarer til DR:

– Det bizarre her er jo, at man efterfølgende har meldt ud, at grunden til at bilerne ikke kørte ud til plejehjemmene var, at man ikke havde kapaciteten til det, og her kan vi så konstatere, at man jo har kapaciteten til at køre ud til ministerierne, siger Jane Heitmann.

Statsministeren har ad flere omgange nægtet at svare på kritikken.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?