Statsminister Mette Frederiksen påstår, at hun har givet skattelettelser til erhvervslivet under coronakrisen. Men det forholder sig helt anderledes, viser en gennemgang fra tænketanken CEPOS.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Vi har jo faktisk i fællesskab – siden vi stod her sidst – givet betragtelige skattelettelser til dansk erhvervsliv.
Sådan faldt ordene fra statsminister Mette Frederiksen (S) ved den nylige partilederdebat i anledning af etårsdagen for nedlukningen af Danmark.
Da statsministeren herefter blev spurgt direkte af TV2’s vært Natasja Crone, om hun kunne give en garanti om ikke at hæve skatter og afgifter i resten af valgperioden, var svaret følgende:
– Vi ender altid samme sted i de her diskussioner. Jeg går ikke rundt og har planer om, at vi generelt skal hæve skatten – heller ikke for dansk erhvervsliv. Som en del af den aktive krisepolitik har vi lettet skatten for dansk erhvervsliv, og det har været rigtig positivt at gøre i den her situation.
En ny gennemgang fra tænketanken CEPOS punkterer dog Mette Frederiksens påstand om, at hun skulle have lettet skatten for det danske erhvervsliv i sin tid som statsminister.
Gennemgangen viser, at skatterne på erhvervslivet tværtimod er blevet hævet i løbet af Mette Frederiksens regeringstid.
Cheføkonom: “Statsministeren maler et helt misvisende billede af virkeligheden”
CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen mener, at statsminister Mette Frederiksen vildleder befolkningen om hendes skattepolitik.
– Statsministeren maler et helt misvisende billede af virkeligheden. Sandheden er, at hun har hævet skatterne på erhvervslivet varigt med ca. 5,5 milliarder kroner. Det er en voldsom belastning af erhvervslivet, som vil suge konkurrencekraft og vækst ud af virksomhederne.
– Det er utroligt at hun i en partilederrunde på TV2 foregøgler, at hun har sænket skatterne for erhvervslivet, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.
Han peger på, at særligt finanseringen af den såkaldte “Arnepension” tynger i skatteregnskabet.
Her er bl.a. bankskatten, skatten på ejendomsavancer og loftet over fradraget for lønninger på 7 millioner kroner blandt de stigninger, som Mette Frederiksen og hendes regering har indført. Dertil kommer bl.a. også en højere arveskat på virksomheder.
– Ifølge regeringens egne økonomer sænker disse skatter velstanden med knap 4 milliarder kroner. Hvordan hun kan have glemt disse skattestigninger er mig en gåde, siger Mads Lundby Hansen.
Han medgiver dog, at der er blevet gennemført mindre skattelettelser for erhvervslivet. Men det er alene på den korte bane, påpeger Mads Lundby Hansen.
– På den helt korte bane er der gennemført lettelser for erhvervslivet på ca. 1 milliarder kroner i 2021 bl.a. pga. et midlertidigt forskningsfradrag. Men det er kun på den korte bane.
– På den bare lidt længere bane, dvs. om 2 år, lander der en skatteregning på 4 milliarder kroner og i 2025 er regningen vokset til 5,5 milliarder kroner netto, siger han.
I alt har Mette Frederiksen hævet skatten 38 gange
Tæller man skattestigninger på almindelige danskere med, er der tale om 38 skattestigninger og en samlet skattestigning på ca. 12 milliarder kroner, når der korrigeres for 15 skattelettelser.
Det svarer til en ny skattestigning i gennemsnit hver 17. dag.
– Der er tale om en varig skattestigning på ca. 2.000 kroner i gennemsnit pr. dansker, siger Mads Lundby Hansen.