Mette fortsætter med at slå fast trods Minkkommissionens konklusion: Det var ikke en fejl at slå minkene ned

Folketingets åbningsdebat løb i går af stablen, og her gentog statsministeren argumentet for sin uskyld i aflivningen af de danske mink.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Folketingets åbningsdebat er politikernes første reelle mulighed for at igen kunne markere sig i Folketingssalen efter en lang sommerferie – og årets åbningsdebat, der løb af stablen i går, var ingen undtagelse.

Hele debatten, der varede over 12 timer i alt, er kendt for at kunne være en spydig affære, men det var overordnet ikke tilfældet i går.

Da klokken dog hen ad aftenen var lidt i ti gik statsminister Mette Frederiksen på talerstolen, hvor noget opsigtsvækkende skete, skriver DR.dk.

Mette: Det var ikke en fejl at slå minkene i Danmark ned

Efter først at have takket sine politiske kollegaer i Folketingssalen for en god debat, gik statsministeren herefter i gang med en struktureret erkendelsesproces.

Her nævnte hun til at starte med, at hun erkendte, at udtalelsen ”lev med det” var en fejltagelse, samt at det var en fejl, at danskerne ikke kunne få lov til at sige farvel til deres nærmeste under epidemien.

Dog kom Mette også ind på, hvad hun endda selv har omtalt som en politisk skandale, samt hvad der af Liberal Alliance er blevet omtalt som Danmarkshistoriens største politiske skandale; nemlig minkskandalen.

Her gik hun igen tilbage til at sige, at det ikke var en fejl at slå minkene i Danmark ned på trods af hendes førnævnte modstridende udtalelse.

En anden selvmodsigelse mod statsministerens udtalelse, om at aflivningen af de danske mink ikke var en fejl, fandt også sted tidligere på dagen.

Her blev statsministerens egen partikollega og Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund spurgt af Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen, om statsministeren begik fejl i minkskandalen, og til det udtalte Stoklund tvetydigt:

– Ja, der blev begået fejl, men det var ikke statsministeren, der var klar over, at der blev begået fejl.

Minkkommissionens konklusion er ellers klar: Det var en fejl

For det var nemlig en fejl, at de danske mink blev beordret aflivet af regeringen tilbage i 2020 – og statsministeren var netop ikke uden ansvar.

Konklusionen i minkkommissionens rapport lød nemlig klokkeklart: Det var en grov vildledning af både danske minkavlere og den brede offentlighed, da statsminister Mette Frederiksen sagde, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel.

Efter ordren, der bliver omtalt som en grov vildledning, blev udstedt af statsministeren den 4. november 2020, begyndte spørgsmålet omkring lovhjemmel allerede at opstå – men aflivningen fortsatte.

Det vurderes nu til, at den samlede omkostning til erstatninger til minkavlerne forventes at være i omegnen af 20 milliarder.

Åbningsdebatten tegner valgkampens fokus

Åbningsdebatten blev afholdt, på det der samtidig blot var anden dag i den spændende valgkamp, som vi har foran os.

Som nævnt, er minkskandalen fortsat et betændt emne, og et emne der tegner sig til at være et af valgkampens fokuspunkter.

Foruden minkskandalen er spørgsmålet om løsningen på den nuværende energikrise, vi befinder os i, samt den stigende inflation også på dagsordenen for dette års Folketingsvalg.

[adning id="17957"]

Fik du læst?