Mette Frederiksen: Der vil stadig være restriktioner til sommer

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Smitten er under kontrol og vaccinerne bliver rullet ud. Alligevel vil statsminister Mette Frederiksen (S) ikke slippe danskerne fri af coronarestriktionerne til sommer.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Efter tirsdagens spørgetime spurgte B.T.s politiske redaktør, Henrik Qvortrup, statsministeren om årsagen til, at danskerne fortsat skal leve under vidtgående restriktioner til sommer, når man jo har epidemikontrol, og næsten alle borgere der betragtes som “sårbare” overfor covid-19 er vaccinerede.

Statsministerens svar lød som følgende:

– Vi skal kun have restriktioner, hvad angår covid-19, så længe der er behov for dem, og det er jo myndighederne, der kommer med nogle vurderinger henad vejen.

– Vi har en bred politisk aftale på det her område. Det fundament, den aftale står på, det er jo, at vi arbejder os hen mod et normaliseret Danmark, det vil sige, et Danmark som vi kendte det før covid-19, uden mundbind, uden restriktioner i forhold til hvor mange vi kan være sammen og den slags.

– Ideen med den politiske aftale er at tingene udfases, der er langt færre restriktioner nu end i vinter, og de udfases, i takt med at det kan lade sig gøre. Det er også den måde, vi skal arbejde på henover sommeren.

Herefter påpegede Qvortrup, at der stadig vil være en masse friheder, som borgerne ikke besidder til sommer.

Han påpegede også den manglende logik i at bekæmpe smitten med vidtgående coronarestriktioner, når dem, der bliver smittet, ikke bliver syge.

– Vi er stadig langt fra at opnå flokimmunitet, desværre. Vi er fint på vej med vaccineudrulningen, men den er blevet forsinket på grund af sundhedsmyndighedernes beslutninger.

– Vi er ikke i nærheden af flokimmunitet. Vi skal op omkring 70 procent. Vi forsøger at finde balancepunktet mellem at flere bliver vaccineret, vi genåbner mere og stadig færre restriktioner, lød det fra Mette Frederiksen.

Qvortrup prøvede yderligere to gange at få svar på hvorfor det er et problem, at de borgere, der ikke er i risikogruppen, bliver smittet med covid-19.

Dog fik han ikke noget konkret svar, og Mette Frederiksen anfægtede i stedet spørgsmålet og kaldte det “en falsk præmis”.

Det ser altså ud til, at danskerne må væbne sig med tålmodighed, for det blev heller ikke denne gang, de fik svar på, hvorfor de fortsat skal leve under vidtgående coronarestriktioner.

[adning id="17957"]

Fik du læst?