[vc_row][vc_column][vc_column_text]I Mette Frederiksens tid som statsminister har hun indført hele 35 skattestigninger. Det svarer til en skattestigning hver 18. dag. Indblik.net bringer som de første en oversigt over de mange skattestigningerne i denne artikel.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Mette Frederiksen har i sin tid som statsminister indtil videre valgt at øge skatterne 35 gange, viser en opgørelse fra tænketanken CEPOS.
Det svarer til en ny skattestigning hver 18. dag i hele hendes regeringsperiode indtil videre.
Den samlede regning for disse mange skattestigninger lander på ca. 12 milliarder kroner, hvilket svarer til en skattestigning på ca. 2.000 kroner i gennemsnit pr. dansker.
De mange skattestigninger er blevet indført på trods af, at Mette Frederiksen overtog et stort økonomisk råderum på knap 30 milliarder kroner fra Lars Løkke Rasmussens regering, da der blev skiftet ud i Statsministeriet efter valget i 2019.
– Men 30 mia. kroner var altså ikke nok for Mette Frederiksen. Derfor øger hun det udgiftspolitiske råderum yderligere med 12 mia. kroner via skattestigningerne bl.a. for at finansiere, at nogen kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, siger CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen med reference til den meget omtalte “Arne”-pension, der blev vedtaget i december sidste år.
Danskerne betaler for regeringens løftebrud
De mange skattestigninger rammer bredt i den danske befolkning, fortæller Mads Lundby Hansen. Men faktisk er det de danskere, med de laveste indkomster, der bliver ramt hårdest.
– Regningen rammer bredt. Og ikke nok med det: Dem med lavest indkomst er dem, der rammes hårdest. De 10 procent. med lavest indkomst får reduceret deres disponible indkomst med 1,7 procent. som følge af Mette Frederiksens politik. Og det er skattepolitikken, der er drivkraften, siger han til Indblik.
– De 10 procent rigeste får reduceret indkomsten med 0,6 procent. Det fremgår af beregninger udført af S-regeringens egne økonomer i Finansministeriet. Overordnet er det sådan, at jo mindre man tjener, jo hårdere rammes man af Mette Frederiksens politik. Finansminister Nicolai Wammen sagde ellers i valgkampen, at 95 procent af danskerne ikke vil opleve skattestigninger. Det er lodret forkert og et regulært løftebrud, som danskerne nu betaler for.
Skatter på tobak, elbiler og erhvervsliv øger uligheden
Mads Lundby Hansen peger på en række skattestigninger, der i særlig grad rammer dem med laveste indkomster og dermed er med til at øge uligheden i det danske samfund.
Bl.a. drejer det sig om tobaksafgiften, som med den socialdemokratiske regerings første finanslov blev øget markant.
– Hvis man som ryger har lav indkomst og tobaksafgiften sættes op, så tynger skattestigningen hårdt i budgettet. Rådighedsbeløbet reduceres med ca. 1,5 procent for de 10 procent med lavest indkomst alene som følge af den højere tobaksafgift.
– Det er markant, og de røde partier valgte ikke at kompensere personer med lave indkomster på anden vis, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Regeringens elbil-aftale øger også den økonomiske ulighed, påpeger han. Aftalen gør nemlig elbiler billigere, hvilket gavner de øverste 10 procent. Omvendt bliver benzin- og dieselbiler dyrere, og det rammer den halvdel med lavest indkomster på pengepungen.
– Også regeringens skattestigninger på erhvervslivet bliver sendt videre til dem med lavest indkomster og alle andre ifølge S-regeringens økonomer. Det gælder f.eks. bankskatten, der rammer bredt, herunder de laveste indkomster.
– Når bankerne bliver pålagt en ny skat, så forventer regeringens økonomer, at regningen i sidste ende havner hos kunderne, f.eks. via højere dankortgebyrer. Finansministeriets beregninger viser, at erhvervsskattestigninger betales af hr. og fru Danmark, siger Mads Lundby Hansen.
Se alle de 35 skattestigninger
Herunder kan du se alle de 35 skattestigninger, som den socialdemokratiske regering har indført under statsminister Mette Frederiksens ledelse. De er anført med deres umiddelbare indvirkning på skatteprovenuet angivet i antal millioner kroner.
Regeringen har også gennemført 15 skattelettelser. Det endelige nettoresultat lyder på, at danskerne takket være Mette Frederiksens 35 skattestigninger skal betale over 12 milliarder kroner ekstra i skat.[/vc_column_text][vc_single_image image=”14272″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]
