Mette Frederiksen nægter at svare: Må en regering bryde loven?

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Statsministeren nægter at svare på det simple spørgsmål.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

– Mener statsministeren, at det nogensinde kan være legitimt, at en regering fortsætter en praksis, som den ved er ulovlig?

Sådan lyder det simple, principielle spørgsmål fra Venstres folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen til statsminister Mette Frederiksen (S).

Det burde måske være nemt for en statsminister at svare nej til, at en regering ikke med åbne øjne skal bryde loven. Men det er det tilsyneladende ikke for Mette Frederiksen.

Hun sender nemlig spørgsmålet, som indirekte refererer til regeringens ulovlige ordre om at aflive alle mink, videre til justitsminister Nick Hækkerup (S). 

– Jeg skal, jf. Folketingets forretningsorden § 20, stk. 1 og 4, anmode om, at spørgsmålet stilles til justitsministeren som den ansvarlige ressortminister, lyder det skriftlige svar fra statsminister Mette Frederiksen.

– Det bemærkes, at Statsministeriet telefonisk har drøftet spørgsmålets besvarelse med spørgeren, der imidlertid har fastholdt ønsket om, at spørgsmålet besvares af statsministeren, fremgår det endvidere af svaret.

Torsten Schack Pedersen stillede spørgsmålet som et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, og havde håbet på mundtligt svar fra statsministeren ved spørgetiden i Folketingssalen onsdag.

Han kalder det “ekstremt utilfredsstillende”, at Mette Frederiksen ikke vil svare på spørgsmålet.

Det er ikke første gang, at Socialdemokratiet afviser at svare på, om en regering må bryde loven.

Det blev således for nyligt mødt med stor kritik, da Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen nægtede at svare på samme spørgsmål, da han deltog i en udgave af DR2-programmet “Debatten”.

Rabjerg Madsen blev bl.a. beskyldt af DR2-værten Clement Kjersgaard for at skabe tvivl om retsstaten. En beskyldning, den socialdemokratiske politiske ordfører dog ikke selv kunne forstå.

[adning id="17957"]

Fik du læst?