Mette Frederiksen påstår, at hun reducerer uligheden. Et kig på tallene afslører en anden virkelighed

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den socialdemokratiske regering påstår, at de vil reducere uligheden i samfundet. Men regeringen øger den faktisk, viser en opgørelse fra Finansministeriet.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering gør meget ud af at påstå, at de bekæmper den økonomiske ulighed i Danmark.
Men det er vildledende, lyder kritikken.
Tal fra Finansministeriet viser, at de fattigste 10 procent af danskerne har fået mindsket sin disponible indkomst med 1,66 procent under den socialdemokratiske regering.
Det skyldes finanslove, bankskat, klimatiltag, cigaretafgifter m.v. 
For de mest velhavende 10 procent er nedgangen derimod “kun” 0,57 procent, og derfor er uligheden blevet øget – også selvom Mette Frederiksen og co. påstår det modsatte.
– Hun vildleder hele befolkningen, for hun efterlader klart indtrykket af, at hendes regering reducerer uligheden, men hun gør det stik modsatte, lyder det fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.
– Sådan er det altid under en S-regering, når man taler om ulighed. Der drejer det sig ikke om Gini-koefficienten (et mål for graden af ulighed i indkomstfordelingen i samfundet, red.), men om den følte virkelighed. Og den er altid rar under en S-regering. Når der så kommer en borgerlig regering, så fører man igen fuld kampagne på, at den ”matematiske ulighed” vokser, tilføjer han over for avisen.
Mads Lundby Hansen bakkes op af økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen og cheføkonom Jens Hauch fra tænketanken Kraka. De bekræfter begge, at uligheden stiger.
– Disse tiltag har forøget uligheden samlet set, og hvis man dykker ned i tabellen, er det tydeligt, at det er tobaksafgiften, der driver det, lyder det fra Jes Hauch til Jyllands-Posten.
Flere partier fra opposition er også ude med riven over for statsministeren og hendes regering.
– Regeringen er taget i en lodret løgn orkestreret af statsministeren, siger Troels Lund Poulsen således, mens Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, mener at statsministeren bedriver “en gang spin, som simpelthen er usand”.
Beregningerne fra Finansministeret er behæftet med usikkerhed, men giver alligevel et billede af udviklingen i den økonomiske ulighed.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?