Mikroalger bag bæredygtige fødevarer

Dansk foodtech-start-up i Hørsholm producerer superprotein i pulverform, som kan erstatte andre proteinkilder med langt større klimaaftryk.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mikroalger bag bæredygtige fødevarer

Dansk foodtech-start-up i Hørsholm producerer superprotein i pulverform, som kan erstatte andre proteinkilder med langt større klimaaftryk.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Biotrino ApS. i Hørsholm er en lille virksomhed med store planer. Virksomhedens produkt, ”Blonde Chlorella” er et alge-pulver, som naturligt og uden tilsætninger består af 60% protein (inkl. alle essentielle aminosyrer), et hav af B-vitaminer, omega 6-9-fedtsyrer samt kostfibre og mineraler. Det er, hvad firmaet selv betegner som en superfood.
Pulveret smager og lugter behageligt af nybagt brød og kan med sit ernæringsrigtige indhold indgå i et væld af opskrifter og fødevaresammenhænge – ikke mindst som erstatning for andre livsnødvendige proteiner i kosten, som alle enten kommer fra fødevarer, der i levende live skal fodres (grise, køer, fjerkræ, fisk fra havbrug m.v.) eller plantes, vandes, gødes, og høstes (planter) med et langt højere forbrug af vand og plads og med meget højere udslip af CO2 til atmosfæren.
Vi har i virkeligheden svært ved at se begrænsninger for udbredelsen af et sådant produkt,” siger Henrik Holm, en af de to stiftere af Biotrino og ansvarlig for virksomhedens markedsføring og salg.
Produktet kan direkte bruges som erstatning for æggeblomme, men også et ernæringsboost til f.eks. brød, kiks, kager, supper, smoothies, mejeriprodukter – egentlig sætter kun fantasien grænser for anvendelsen.”
Selv har Holm det sidste halve år spist produktet direkte på sine havregryn hver morgen, men han kan også forestille sig, at proteinpulveret kan indgå i maden til svagt spisende mennesker, f.eks. børn og gamle, som dermed får de nødvendige næringsstoffer.
Virksomhedsstart april 2018
Virksomheden blev stiftet på DTU i april 2018 af ingeniøren Søren Hedegaard. Henrik Holm kom med i virksomheden kort efter. Søren havde i sin søgen efter “verdens mest bæredygtige fødevare” lokaliseret en mikro-alge, som kunne leve uden lys og derfor ikke blev grøn og stærkt ildelugtende af klorofyl som de fleste andre kendte alger.
Algen dyrkes sterilt i ståltanke og vokser eksponentielt, hvis den tilføres en nøje sammensat kost af bl.a. ren kvælstof og sukker under særlige temperatur og trykforhold. Algen danner under væksten proteinerne, vitaminerne, mineralerne og de umættede fedtsyrer, og når væksten bremses af tankens kapacitet, centrifugeres og spraytørres vandet fra, så der bliver et fint melagtigt lysegult algepulver tilbage.
Det lyder i princippet enkelt, men det er det nu ikke helt,” siger Henrik Holm.
Vi har været igennem en lang indlæringskurve, før det lykkedes os at styre alle de processer, som sker under opfermenteringen af algerne i tanken, og finde den helt rigtige næring til dem. Efter vellykkede forsøg i små 5 l. bioreaktorer lykkedes det os at få en velfungerende produktion i en 100 liters tank, og vi har således kunne få et fødevaregodkendt produkt ud til en række forbrugere og virksomheder, som har haft lejlighed til at afprøve det. Og reaktionerne giver os blod på tanden.”
Produktion op i ny skala
Nu har virksomheden i Hørsholm investeret i en 1.300 liters tank, som skal løfte produktionen op i en ny skala. Det betyder, at alle hjælpefunktionerne til at styre processen i tanken skal kunne håndtere mindst 13 gange så stort volumen, og Henrik Holm har ingen illusioner om, at det vil gå gnidningsfrit.
Men min partner, Søren Hedegaard, har været utrolig kreativ og innovativ, når vi tidligere er stødt på problemer i processen, så jeg er sikker på, at de problemer, der uvægerligt vil dukke op undervejs, vil blive løst,” siger Henrik Holm.
Crowdfunding hitter
Henrik Holm nærer ingen bekymring for, at Biotrino kan sælge sin produktion, når den nye tank kommer i gang, og mængden af algepulveret stiger.
Der er overvældende interesse fra stort set alle, vi har talt med, lige fra fødevareindustrien, Horecasektoren (hotel- og restaurationsbranchen, red.) og også helsekostforretninger og store detailhandels-kæder.”
Hidtil har ingen sagt ’ingen interesse’, når de præsenteres for en velsmagende, sund, ultra bæredygtig, prisrimelig og bredt anvendelig ny fødevare,” siger han, ”men derfor tager det alligevel sin tid at få det indarbejdet”.
Den umiddelbare interesse manifesterede sig også, da Biotrino ville delfinansiere den nye store tank med crowdfunding på Coops crowdfunding-platform: I løbet af det første døgn var 60% af indsamlingsmålet nået, og 100% blev nået efter en uge,” siger han.
Det havde Coop ikke set før”.
Biotrino stillede crowdfunding-deltagerne forskelige belønninger i udsigt, alt efter støttebeløb, lige fra at modtage et hæfte med opskrifter, hvori algepulver indgår, til at modtage et antal alge-protein-poser. De største støtter kunne for 1.000 kr. blive “alge-ambassadører” med udsigt til et besøg på virksomheden i Hørsholm, hvor man blev afhentet i el-bil og smagsprøver af diverse produkter med algen.
Disse “Algeambassadør”-poster blev først udsolgt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2755″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2947 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2510”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?