Ministerens svar på 3F-chikane – jeg holder et møde

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke gribe ind i 3F-sag i lufthavnen. Også selv om det er forbudt, fordi vi har fagforeningsfrihed i Danmark.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ministerens svar på 3F-chikane – jeg holder et møde

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil ikke gribe ind i 3F-sag i lufthavnen.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Forskellige afdelinger af fagforeningen 3F kan fortsætte med at mobbe og chikanere kolleger, som hellere vil være medlem af anden fagforening end deres. Også selv om det er forbudt, fordi vi har fagforeningsfrihed i Danmark. De kan højst risikere, at deres fagforening får en bod i det arbejdsretslige system – således som det skete for bagagehåndteringsmedarbejderne i Københavns Lufthavn for nylig.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) gjorde klart i et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at han ikke vil gøre noget for de 600-700 medlemmer af Krifa (Kristelig Fagforening), som hvert år tvinges til at melde sig ud af Krifa af deres 3F-kolleger for at kunne beholde deres arbejde.
Jo, han vil holde et møde med fagbevægelsens hovedorganisation, FH, og arbejdsgiverforeningen DA.
”Faktisk viser en undersøgelse, at hver 7. dansker oplever et politisk pres, fordi han eller hun er medlem af en anden fagforening end den, som har overoverenskomsten på området,” oplyste politisk leder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh på mødet. Ministeren forholdt sig ikke til tallene.
Den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter selv aftaler deres løn og arbejdsforhold, fungerer godt, og derfor er politisk indgriben ikke nødvendig eller ønskelig, mener ministeren.
”Sagen i Københavns Lufthavn er uacceptabel, og jeg forventer, at 3F rydder op i deres interne klub-vedtægter, som fastholder, at alle på deres arbejdsplads skal være medlem af 3F,” sagde beskæftigelsesministeren.
Sådanne vedtægter er der adskillige 3F-klubber iblandt stilladsarbejdere, renovationsarbejdere, og inden for murer- og tømrerfaget, som har.
Brancheforeningen for den danske vognmandstransport, ITD, kender problemet med 3F-pres på medarbejdere, som er organiseret i for eksempel Krifa.
”Flere af vores medlemmer har set sig tvunget over på en 3F-overenskomst på trods af, at deres medarbejdere jo allerede var overenskomstdækket,” siger direktør i ITD Arbejdsgiver Trine S. Plesner.
”Det er nogle voldsomme kampe, der foregår derude, og vores medlemmer bliver reelt truet på at kunne opretholde deres levebrød – og arbejdspladser- til deres medarbejdere, Vi havde håbet på forståelse og hjælp fra beskæftigelsesministeren. Det fik vi ikke.”
Også borgerlige politikere er enige om, at en danske model skal bevares, så politikerne ikke blander sig i forholdene eller konflikterne på arbejdsmarkedet. Men der er et problem i forhold til princippet om foreningsfrihed og 3F’s ageren flere steder i landet. Det var baggrunden for, at borgerlige partier havde indkaldt ministeren i samråd.
Og ministerens svar: En løftet pegefinger til 3F og indkaldelse til et møde med FH og DA.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?