Ministerium: De mindste skolebørn rammes hårdest af skolelukning

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi lider alle under nedlukninger, men særligt de mindste skolebørn rammes hårdt, lyder det fra ministerium.
Af Nina Marie Waage, nina@indblik.net
Når skolebørn fra 0.-4. klasse skulle møde til undervisning i næsten hele december, mens resten af eleverne blev sendt hjem i god tid før jul, skyldtes det, at Børne- og Undervisningsministeriets vurderede der var risiko for, at mange elever i disse elevgrupper ville opleve et markant mindre fagligt udbytte af nødundervisning derhjemme. Det oplyser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i en mail til indblik.net. 
Ministeriets udmelding om at skolens mindste børn også er dem som får mindst fagligt udbytte under skolenedlukningerne understreger alvoren af de markante stramninger som regeringen gennemførte umiddelbart før jul og som foreløbigt opretholdes frem til den 7. februar. 
DR Nyheder kunne lørdag fortælle at flere fagfolk var bekymrede for de yngste folkeskoleelevers trivsel
”At gå i skole er en proces, hvor man først og fremmest skal lære at være elev og modtage læring. 
Forskningen tyder på, at børn bliver bedre til at gå i skole, hvis de har det godt sammen med andre, og derfor vil det få betydning, at de nu er hjemsendt og isoleret”, siger Lars Qvortrup, professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet til DR Nyheder. 
Forskningschefen for VIA University College forskningscenter for pædagogik bakker op: ”For de yngste, hvor det handler meget om sociale relationer, er det sværere at indhente det tabte. Fysisk samvær kan aldrig erstattes af noget, der foregår på en skærm”, sider han til DR Nyheder. 
Regeringens eksterne ekspertgruppe af økonomiske og sundhedsfaglige eksperter fremkom den 13. januar 2021 med deres vurdering af hvornår dele af samfundet kan genåbne. I vurderingen prioriterede gruppen netop de mindste skolebørn som den første gruppe der kunne vende tilbage til dagligdagen. 
Ifølge ekspertgruppen har det den største effekt at lempe hjemsendelse af elever i 0.-4. klasse, herefter elever i 5.-9. klasse og dernæst elever på ungdomsuddannelser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?