Minkskandalen: Politiet mørklægger centrale dokumenter – ”skadeligt”, hvis pressen får fingrene i dem

Rigspolitichef Thorkild Fogde. (Foto: Rigspolitiet)

Pressens undersøgelse af politiets rolle i minkskandalen kan være “skadelig” og bør “undgås”, lyder det.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Det skriver Berlingske.

I en udtalelse fra Rigspolitiet sendt til Folketingets ombudsmand, fremgår det, at vigtige dokumenter om politiets indflydelse i regeringens minkskandale, bør mørklægges og holdes hemmelig.

Det begrundes med, at pressens undersøgelse af sagen kan være “skadelig” og bør “undgås”.

Rigspolitiet svinger skævt

Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund, er bestemt ikke begejstret for denne melding.

– Det er slet ikke Rigspolitiets opgave. Udgangspunktet må være, at politiet arbejder i offentlighedens tjeneste, og derfor skal der være offentlighed om politiets arbejde, siger hun til Berlingske.

De mørklagte dokumenter omhandler Rigspolitiets nedskrevne instruktioner – også kaldet et “actioncard” – der blev udarbejdet til dem, der fik til opgave at ringe rundt til landets minkavlere og bede dem påbegynde en aflivning af deres minkbesætning.

Det fremgik i actioncardet, at man skulle informere pågældende om, at myndighederne ville komme og gennemføre aflivningerne, hvis pågældende selv afviste at gøre det.

Rigspolitiet var godt klar over, at der på daværende tidspunkt faktisk slet ikke var lovhjemmel til at tvinge minkavlerne til at aflive deres dyr uden for få allerede etablerede smittezoner.

De valgte dog alligevel at gøre det.

Det står stadig uklart, hvorfor Rigspolitiet – der var informeret om den manglende lovhjemmel – bad betjente om at fortælle til minkavlerne, at man fra myndighedernes side ville gennemtvinge aflivningerne, hvis de selv nægtede at gøre det.

Overfor Berlingske har Rigspolitiet henvist til offentlighedslovens § 33, stk. 5.

Den gør det muligt for myndighederne at begrænse pressens ret til aktindsigt.

Det skulle angiveligt være for at beskytte “væsentlige hensyn til private og offentlige interesser, hvor hemmeligholdelse efter forholdets særlige karakter er påkrævet”.

Hverken justitsministeren eller Rigspolitiet ønsker at kommentere kritikken.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?