Moderne fæstebønder i et maternalistisk kollektiv

Professor Peter Kurrild-Klitgaard har i sin nye bog ”Demokrati i totalstaten” samlet perlerne fra sine 20 år som kommentator og klummeskribent i pressen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Moderne fæstebønder i et maternalistisk kollektiv

Professor Peter Kurrild-Klitgaard har i sin nye bog ”Demokrati i totalstaten” samlet perlerne fra sine 20 år som kommentator og klummeskribent i pressen.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Professor Peter Kurrild-Klitgaard er en sjældenhed, nemlig en borgerlig-liberal professor på et dansk universitet. Han lægger ikke skjul på sine politiske holdninger, for de kommer til udtryk i hans virksomhed som analytiker og kommentator. I mange år som fast skribent i Berlingske, nu i dagbladet Børsen. Han var også en af initiativtagerne til at etablere den borgerlig-liberale tænketank Cepos i 2005.
Peter Kurrild-Klitgaard har nu samlet en række af sine analyser og klummer fra de seneste 20 år i bogen ”Demokrati i totalstaten”, som udgives af Cepos. Udgivelsen blev markeret ved et arrangement i tænketanken, hvor forfatteren opridsede udviklingen i Danmark i de sidste 50 år.
”Langsomt, nærmest som et gletcher, er der sket en omkalfatring af samfundet,” sagde Kurrild-Klitgaard.
”Udgangspunktet i vores grundlov fra 1849 var bl.a., at staten ikke må blive så stærk, at den kan udøve tyranni. Staten skulle være lille og kun tage sig af dissidenter, altså af dem, som civilsamfundet ikke kunne klare selv.”
Denne samfundstilstand var faktisk gældende op til 1960’erne: Staten var lille og magten decentral. Men hvad er der så sket de sidste 50 år?
”Folketinget har tiltaget sig så megen magt og bestemmer over så store dele af samfundet, at man kan sammenligne det med den enevældige konge. Mens det tidligere var sådan i samfundet, at de 10% rigeste betalte til landets 10% fattigste, er omfordelingen blevet så voldsom, at nu betaler de 90% rigeste til de 90% fattigste,” sagde Peter Kurrild-Klitgaard.
Domstolene er blevet sådan, at retten næsten altid tolker lovene til fordel for staten, og de engang over 1.000 kommuner er blevet til 97 statslige forvaltningscentre og udbetalingssteder.
Individet og det private har trange vilkår. ”Intet er ureguleret,” sagde Kurrild-Klitgaard, ”alle ønsker at bestemme alt for alle. Vi er blevet moderne fæstebønder i et maternalistisk kollektiv”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3837″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1872″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4231″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?