Overvågningen sker angiveligt for at begrænse coronasmitten, men nu bliver Japan anklaget for at krænke menneskerettighederne.
Af Philip Friis, philip@indblik.dk
Japan skulle sidste år have afholdt OL 2020 i Tokyo, men grundet corona blev det aflyst, og i lang tid vidste man ikke, om de olympiske lege overhovedet ville blive til noget.
Man fastslog dog i starten af dette år, at OL i Tokyo vil blive afholdt alligevel.
Det mødte dengang stor kritik, og for at imødegå den risiko for endnu en stigning i coronasmitten, som et arrangement i OL-kaliber indeholder, har man taget vidtgående midler i brug.
Det forholder sig nemlig sådan, at journalister, men faktisk også alle atleter, ved OL i Tokyo i år bliver udstyret og overvåget med en GPS, har den administrerende direktør for den japanske OL-komite, Toshiro Muto, fremlagt.
Dette beretter The Japan Times. Begrundelsen for beslutningen er ifølge Muto for ”at sikre deltagerne mod corona-smitte”, men ikke alle mener, at målet helliger midlet.
Kritikken er blandt andet kommet fra Danmark, hvor næstformand for Danmarks Journalistforbund, Allan Boye Thulstrup, har været ude og anklage overvågningen for en krænkelse af menneskerettighederne.
Han har udtalt til Journalisten:
– Det er under al kritik. Når man bliver overvåget, kan man ikke lave uafhængig og fri journalistik. Som jeg forstår det, skal man samtidig indlevere et skema over, hvor man har tænkt sig at være, og må ikke bevæge sig ud over det. Når man også har en gps-tracker, nærmer det sig noget totalitært.
Thulstrup mener derudover, at man ikke kan regne med at få en hel fri og kritisk dækning af legene i Tokyo, men Muto har senere understreget, at man ikke vil tracke hver en enkel bevægelse i real tid.