"Nanna Fri" anker omdiskuteret fængselsdom for demo-tale

30-årig kvinde dømt efter Men In Black-demo anker
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]En 30-årig kvinde ved navn Nanna Skov Høpfner, som fredag blev idømt to års fængsel efter en Men In Black-demonstration i København 9. januar, anker dommen til landsretten. Kvinden er også kendt under tilnavnet “Nanna Fri”.
Det oplyser hendes advokat, Erbil Kaya, til Politiken og bekræfter det ligeledes over for Ritzau. Advokaten er ny på sagen, som han har overtaget efter byrettens dom.
Advokaten oplyser, at hans klient nægter sig skyldig i at have opfordret eller opildnet andre til vold eller optøjer.
Straffen til 30-årige Nanna Skov Høpfner blev fordoblet, i forhold til hvad en tilsvarende sag normalt ville udløse af straf.
Retten fulgte nemlig anklagemyndighedens påstand om at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug – paragraf 81 d.
Den handler om, hvorvidt “lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark”. Paragraffen trænger ifølge Erbil Kaya til at blive udfordret og vurderet af landsretten.
Det fortæller han til Ritzau:
– Var det lovgivers mening, at man også ville ramme grundlovssikrede demonstrationer, hvor corona-reglerne normalt ikke gælder?
Det var et bredt flertal med blandt andet SF, som sidste år indførte den skærpede corona-lov.
Efter dommen sagde SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, dog, at “det var aldrig tanken, at reglerne om dobbeltstraf skulle bruges på en sag som hendes.”
Erbil Kaya finder den politiske reaktion prisværdig, men sender også en kritik afsted mod politikerne.
– Hvad man melder ud efterfølgende fra politisk side, er ikke en retskilde, som retten kan eller vil tillægge betydning. Man vil kigge på, hvad lovgivers hensigt var, da loven blev vedtaget.
– Herfra skal også lyde en opfordring til politikerne om, at det er en uskik med de her hastebehandlinger, hvor høringsprocesser bliver sat ud af kraft, og man inden for ganske få dage vedtager så drastisk en lov, og politikerne derefter siger, at det ikke var tiltænkt denne her situation, siger advokaten.
Demonstrationen 9. januar var arrangeret af bevægelsen Men In Black og udviklede sig voldsomt.
Nanna Skov Høpfner blev i byretten blandt andet dømt for at have opfordret til overfald med kast af kanonslag, sten, dåser og fakler mod betjente ved demonstrationen, der udviklede sig til uroligheder på blandt andet Rådhuspladsen.
Her holdt hun en tale, hvor hun spurgte demonstranterne, om de var “klar til at gå rundt og smadre byen på en ikkevoldelig måde”. Hun gik også forrest i demonstrationen flere gange og kom med tilråb i en megafon.
16 betjente blev ramt af genstande under urolighederne.
Den 30-årige kvinde, der er mor til to, har siddet varetægtsfængslet siden 28. januar. Retten bestemte fredag, at kvinden foreløbig skal blive i arresten.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?