Nej tak til DR’s totale omfavnelse
Danmarks Radio understreger det hensigtsmæssige ved borgerligt vinklede nichemedier, bedre end vi selv kan gøre det. Flere bizarre udmeldinger i fagbladet.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Journalisten, landets mest woke fagblad, bragte nyligt nyheden om, at meget højreorienterede ikke stoler på nyhedsmedierne i bred forstand. Det er relativt få respondenter, der ligger til grund for konklusionen, men det skal nok være rigtigt, omtrent af samme grund som ateister nok er forbeholdne over for kirkeblade.
Fagbladets opfølgende artikel, ”Et kæmpe krisetegn” at ’meget højreorienterede’ ikke stoler på DR med input fra DR-nyhedschef Thomas Falbe og Berlingske-direktøren Anders Krab-Johansen viste sig meget interessant læsning, især i forhold til førstnævnte. Her forholder han sig til den særlige udfordring, DR har med at favne alle danskere, fordi alle danskere skal betale for showet:
”Jeg er meget ydmyg over for den udfordring. Det er en del af vores ambition at blive opfattet som relevante og tilgængelige for alle danskere. Men jeg tror også, det er urealistisk at tilstræbe en total omfavnelse fra 100 procent af befolkningen,” siger Thomas Falbe, og sjældent har noget været mere afslørende.
Hvad skal man ellers tænke, når manden melder ud, at statsmediet i den bedste af alle verdener ville nyde en total omfavnelse fra 100 procent af befolkningen. Bemærk, at den påståede ydmyghed udelukkende går på, at denne totale omfavnelse desværre ikke er mulig for nuværende.
Tak for eksistensberettigelsen
Utilsigtet har Falbe hermed præsenteret behovet for alternative modmedier, især de borgerlige. Måske bedre end vi, der arbejder på et sådant medie, selv kunne have gjort det. En ting er selvfølgelig behovet for at se verden gennem flere vinkler end den evige venstreorienterede holdning i danske medier generelt og DR i særdeleshed – som vi har dokumenteret her på Indblik.net igen og igen.
Men Falbe demonstrerer med sit bizarre ideal også en anden forskel mellem os og dem: Vores ideal af en læser er ikke en, der hengiver sig til total omfavnelse af noget som helst, men det tænkende menneske, der orienterer sig på tværs af nyhedsbilledet, herunder i Indblik.net for at læse vedkommende ting, der bliver overset andre steder. Det er aldeles ikke et journalistisk ideal at skulle omfavnes af alle.
Det, vi efterlyser hos DR, er ikke et medie, alle elsker, men slet og ret et afbalanceret medie, der lejlighedsvist ser på problemer og løsninger ud fra en anden skabelon end den traditionelle venstreorienterede. Lad os gå videre i teksten for en retorisk øvelse:
”I mange år var der en udbredt fortælling om, at DR var røde lejesvende og en socialdemokratisk opfindelse, som på mange måder stadig hænger ved,” siger Thomas Falbe, og deri må man give ham ret, bortset fra at han taler i datid.
Optælling er ikke nok
Her kan man forestille sig en tobakslobbyist, der sagde ”Når rygning har fået et dårligt ry, er det på grund af en udbredt fortælling om, at det er skidt at ryge”. Er det ikke en overvejelse værd, at når en fortælling er udbredt, kunne det muligvis være, fordi der var noget om snakken? Falbe får lov til at synge den velkendte sang om, at problemerne hørte til i en anden tid, og dette sker selvfølgelig uimodsagt.
I stedet fortsætter artiklen med at citere en medieforsker, der forklarer, at skepsissen fra højre side nok kan forstås gennem mindre profilering af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, hvad der får Falbe til at forsikre, at disse partier er vel repræsenteret i DR’s spalter og programmer.
Det skal nok være sandt, men viser også, at d’herrer er gået fuldstændig galt i byen i deres forståelse af problemet. Afbalanceret mediedækning er ikke noget, du kan måle som et regnestykke i forhold til kildeudvælgelse. Hvis artiklerne om landbrug konsekvent handler om, at landmændene hælder gift i drikkevandet, bliver den redaktionelle linje ikke mindre ensidig, bare fordi man ringer til nogen fra Dansk Folkeparti for en kommentar. Så er det bare et alibi.
Det kunne have været interessant, om fagbladet var gået lidt hårdere til den angivelig ydmyge chef med de meget lidt ydmyge udmeldinger. Måske man også kunne have set højere op i DR-systemet. Vil man i mellemtiden være klogere på, hvad problemet går ud på – og dermed få den bedre forklaring på højrefløjens skepsis ved DR og mainstream – har jeg efterhånden belyst problemet i adskillige ret gode indlæg. Sagt i al ydmyghed, naturligvis.