Nordisk forsvarssamarbejde styrkes på Bornholm med hjælp fra USA – Rusland kritiserede øvelsen

Danmark har i den forgangne uge gennemført en militærøvelse på Bornholm med USA, samtidig med en ny erklæring, der skal være startskuddet på et stærkere samarbejde mellem de nordiske lande, er blevet præsenteret sammen med Norge og Sverige.

Af Philip Friis

 

Som følge af Ruslands invadering af Ukraine har Danmark sammen med vores nordiske naboer fremlagt en ny erklæring om et øget forsvarssamarbejde.

Helt præcist gælder det en ny aftale mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland, der bygger på det eksisterende forsvarssamarbejde, som foregår igennem NORDEFCO, der blev grundlagt i 2009.

Erklæringen blev tirsdag i denne uge præsenteret på Bornholm samtidig med en amerikanskledet militærøvelse foregik.

Her var Danmarks forsvarsminister, Morten Bødskov, mødt op sammen med Norges og Sveriges forsvarsministre klar til at underskrive den nye aftale, skriver TV2.

Erklæring om øget militært samarbejde mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland

Erklæringen bygger som sagt videre på det forsvarssamarbejde, de nordiske lande i forvejen har igennem alliancen NORDEFCO.

Men med denne nye erklæring er der tale om en fornyelse af dette forsvarssamarbejde, som følge af at Sverige og Finland sammen ansøger om NATO-medlemskab.

Derudover indebærer erklæringen nogle yderligere punkter udover den generelle fornyelse af NORDEFCO.

Generelt ønskes der et øget samarbejde blandt de nordiske lande, men dertil lægger erklæringen også op til en genbekræftelse af den såkaldte sikkerhedsforsikring samt et fokus på flere fælles træningsøvelser.

Ruslands ambassadør kritiserer øvelsen

Militærøvelsen, der foregår i samarbejde med USA, omhandler en afprøvning af missiler på dansk jord.

Her afleverede et amerikansk transportfly et artillerisystem ved navn HIMARS i Bornholms lufthavn.

HIMARS kan ramme mål op til 480 kilometer væk, og dette har således medført til, at Rusland har kritiseret øvelsen.

Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, udtalte til TV2, at militærøvelsen er en politisk demonstration, og fortsatte:

– Under de nuværende omstændigheder bidrager den slags signaler fra København kun til at forøge spændingen af dette område i Østersøen.

Danmarks socialdemokratiske forsvarsminister forholder sig dog roligt til den russiske kritik, og udtaler ligeledes til TV2:

– Der findes ikke nogen aftale mellem Danmark og Rusland, som indebærer forbud mod udenlandske tropper på Bornholm. Det er ene og alene Danmark, der bestemmer, hvad der foregår på dansk jord.

[adning id="17957"]

Fik du læst?