Nu retter SSI misvisende coronatal: “Tænk at der skulle gå to år”

Direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum under et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet i København onsdag den 24. februar 2021. (Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021)

“Tænk hvor mange der kunne have undgået at blive bange og få angst, hvis tallene var justeret tidligere”.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Sådan lyder det fra Venstres folketingsmedlem Anni Matthiesen som reaktion på, at Statens Serum Institut (SSI) ifølge TV 2 nu vil ændre den måde, de opgør coronadødsfald på.

Ændringen sker efter at SSI’s opgørelsesmetode har været genstand for hård kritik.

Hidtil har SSI opgjort antallet af coronarelaterede dødsfald ved at medtage alle dødsfald, hvor den afdøde er testet positiv for coronavirus inden for 30 dage.

Det betyder, at afdøde, der egentligt var afgået ved døden i f.eks. trafikulykker, bliver talt med i statistikken over coronadødsfald.

Denne opgørelsesmetode har hele tiden været upræcis, men er særligt i den senere tid med den udbredte, men ufarlige smitte med den dominerende omikronvariant af coronavirus blevet mere misvisende.

– Omikron har skabt meget udbredt smitte og ser ud til at give mildere sygdomsforløb. Begge faktorer skubber vores tal i en lidt mere upræcis retning, lyder det således fra Lasse Vestergaard, der er afdelingslæge på Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos SSI og koordinator af det program, der overvåger dødelighed, til TV 2.

Han forventer, at SSI fremover fortsat vil bruge de misvisende 30-dages-tal, men at instituttet samtidig vil have en mere forsinket opgørelse baseret på data fra dødsattester, der kan give et mere nuanceret og retvisende billede. Forsinkelsen skyldes, at det tager tid at indhente dataene fra dødsattester.

Dog oplyser Lasse Vestergaard, at opgørelserne over antal coronarelaterede dødsfald aldrig kan blive helt præcise, og at der altså altid – også med den nye metode – vil være usikkerheder forbundet med dem.

I den seneste tid har SSI’s opgørelser over udviklingen med coronasmitte og dødsfald været genstand for hård kritik, bl.a. fra Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh.

Ifølge SSI’s opgørelser har der i skrivende stund været 3.550 coronarelaterede dødsfald i Danmark siden coronavirus kom til landet i starten af 2020.

[adning id="17957"]

Fik du læst?