Nu skal 13.300 tons døde mink graves op igen: Så stor bliver regningen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regningen til skatteyderne ender med at blive dobbelt så stor som først anslået, oplyser fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Når danske myndigheder i næste uge skal grave knap 4 millioner døde mink op fra de jyske massegrave, bliver det en dyr affære.

150 millioner kroner kan masseopgravningen ende med at koste.

B.T. oplyser, at dette er beløbet, som fødevareminister Rasmus Prehn har anmodet Folketingets finansudvalg om at sætte til rådighed til opgaven.

Beløbet er over det dobbelte af de 72 millioner kroner, som fødevareministeren oprindeligt vurderede, at opgravningen ville koste.

Og den pludselige fordobling af beløbet har for Venstre og Dansk Folkeparti givet anledning til at kalde ministeren i samråd onsdag.

– Regeringen lægger op til at bede om 150 millioner uden at give en forklaring på, at beløbet er blevet fordoblet, siden man lavede en politisk aftale før jul.

Sådan lyder det fra Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, som understreger, at udgifterne til minkopgaven skal kontrolleres ordentligt.

Samtidig kritiserer han regeringen for ”ikke at have lavet deres forarbejde i sagen.”

– Man beder om en blankocheck, og det er altså ikke sådan, man laver økonomisk politik her i landet.

Men fødevareministeren fastholder, at det er rettidigt at sørge for økonomisk rygdækning, for at sikre at opgravningen ikke tager længere tid end nødvendigt.

– Jeg synes, det er ærgerligt og urimeligt overfor borgere i lokalområdet, hvis vi er nødt til at stoppe opgravningen, for at genbesøge finansudvalget for at få ekstra midler. Derfor har vi brug for en buffer, siger ministeren til Ritzau inden samrådet.

Opgravningen af de 13.300 tons døde mink begynder i næste uge. Minkene graves op for herefter at blive brændt på kommunale forbrændingsanlæg.

Det forventes, at alle de nedgravede mink i massegravene nær Kølvrå og Nørre Felding vil være fjernet i juli.

[adning id="17957"]

Fik du læst?