Nu svarer Mette Frederiksen endelig: Er der tvangsvaccination på vej i Danmark?

Foto: Robin Utrecht/AFP/Ritzau Scanpix

Vil Danmark gå i Østrigs fodspor og indføre tvangsvaccination? Læs svaret fra statsminister Mette Frederiksen her.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Rundt omkring i Europa begynder tvangsvaccination at vinde frem som politisk tiltag i arbejdet med at håndtere coronavirus.

Således har Østrig indført tvangsvaccination – i de fleste danske medier kaldet “vaccinepligt” -, der konkret betyder, at alle østrigske borgere, der ikke er vaccineret mod covid-19 fra 1. februar næste år, vil risikere bøde- eller fængselsstraf.

I Tyskland har den formodede kommende kansler erklæret sig tilhænger af at indføre en lignende “vaccinepligt”, og også EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen vil nu drøfte tvangsvaccination i EU.

Men hvordan står det til herhjemme? Kigger vi også ind i en fremtid, hvor vaccination mod covid-19 ikke længere er frivillig, men en tvungen pligt?

Det har hidtil været svært at få svar på. Indblik har i mere end en uge forsøgt at få svar fra Sundhedsministeriet på, om sundhedsminister Magnus Heunicke (S) går ind for tvangsvaccination og om vi kan forvente tiltag som i Østrig.

Hidtil har det trods gentagne telefoniske og skriftlige henvendelser været umuligt at få et klart svar fra ministeren og hans pressefolk.

Dog kom der på onsdagens pressemøde om coronasituationen i Danmark langt om længe svar på spørgsmålet om, hvorvidt regeringen går ind for eller arbejder på at indføre tvangsvaccination.

Her lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark er “meget langt” fra at indføre tvangstiltag ift. vaccination mod covid-19.

– Vi ser selvfølgelig, hvad der sker i andre lande, men det er helt oprigtigt fra vores side, at vi allerhelst vil have, at det er det enkelte menneske, der træffer beslutningen.

– Samlet set går det utrolig godt i Danmark med helt frivilligt og ordentligt at få folk til at tage vaccinen, og jeg vil gerne på vegne af både politikere og myndigheder sige, at det er den vej, vi helst vil betræde, lød det fra statsministeren på pressemødet.

Samtidig har sundhedsordførere fra såvel Venstre som Enhedslisten klart afvist, at man vil bakke op om tvangsvaccination i Danmark, kan nyhedsbureauet Ritzau berette.

I skrivende stund er 4.457.162 danskere fuldt vaccinerede. 

Det svarer til 75,9 procent af befolkningen.

[adning id="17957"]

Fik du læst?