Ny aftale betyder farvel til restriktioner – men bliver denne kattelem taget i brug, bliver genåbningen aflyst

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politikerne har indbygget en kattelem i genåbningsaftalen, som kan betyde, at genåbningen bliver udskudt eller at nye restriktioner bliver indført.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Et bredt flertal af Folketingets partier landede i nat en ny genåbningsaftale, som bl.a. betyder en næsten total afskaffelse af mundbindskravet, lempelser af en række andre restriktioner og på den anden side en langsommere udfasning af coronapasset end det, der tidligere er blevet lagt op til.

I forbindelse med et kort pressemøde natten mellem onsdag og torsdag glædede både justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sig således over, “at alle restriktioner – undtagen i nattelivet samt i forbindelse med visse arrangementer og rejser til og fra Danmark – vil være væk i september”.

Og det er da også det, der er lagt op til: At de fleste af de vidtgående coronarestriktioner løbende bliver afskaffet henover sommeren.

Men der er en politisk kattelem indbygget i den aftaletekst, som kredsen af aftalepartier er blevet enige om.

Bliver kattelemmen taget i brug, kan det betyde, at genåbningen bliver udskudt eller at nye restriktioner bliver indført.

Af aftaleteksten fremgår det, at:

– Der er enighed om, at hvis epidemien mod forventning udvikler sig i en bekymrende retning med markante stigninger i smitten med væsentlig konsekvens for sygehusvæsenet eller ved en hurtig udbredelse af nye bekymrende virusvarianter, som ikke kan inddæmmes via lokale tiltag, kan det blive nødvendigt at udskyde udfasningen af eller genindføre restriktioner mv. Partierne vil i givet fald blive indkaldt til forhandlinger herom. 

Med andre ord har politikerne på forhånd forberedt danskerne på, at genåbningen kan blive aflyst, hvis det fra politisk hold vurderes, at coronaepidemien udvikler sig i en “bekymrende” retning.

Om kattelemmen bliver taget i brug, kan kun tiden vise.

Genåbningsaftalen med kattelem er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

Nye Borgerlige og Kristendemokraterne var ikke inviteret med til forhandlingerne om den nye genåbningsaftale.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?