Ny aktindsigt afslører: Derfor var Mette Frederiksens drøm om en dansk vaccinefabrik dødsdømt fra starten

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsministeren brugte i foråret mange midler på at undersøge mulighederne for en vaccinefabrik på dansk jord. Men projektet var dødsdømt fra starten, viser det sig nu.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Seks firmaer blev i foråret interviewet i forbindelse med statsminister Mette Frederiksens (S) planer om en vaccinefabrik på dansk jord.

Men af de seks firmaer var det kun to, der havde færdigudviklede vacciner. Og disse to firmaer havde Danmark allerede droppet fra sin vaccinationsplan.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Blandt de seks firmaer, der blev interviewet af folk fra Sundhedsministeriet, Erhvervsministeriet, Statens Serum Institut (SSI) og Kammeradvokaten til markedshøringer i foråret, havde blot to af dem en færdigudviklet vaccine.

Det var medicinalfirmaerne AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Men de to firmaers respektive vacciner var allerede inden møderne blevet taget ud af det danske vaccinationsprogram grundet bekymringer om bivirkninger.

Skulle en dansk vaccinefabrik på baggrund af én af disse to vacciner derfor eventuelt stables på benene til produktion af vacciner til dansk brug, betød det, at myndighederne først måtte indsætte den givne vaccine i det danske vaccinationsprogram igen.

De resterende firmaer, der blev interviewet, var AGC Biologics, AJ Vaccines, Bavarian Nordic og Sanofi.

Ud af disse var det kun Bavarian Nordic, der på daværende tidspunkt overhovedet var tæt på at have en tilgængelig vaccine.

Men vaccinen fra Bavarian Nordic var dengang endnu langt fra at blive godkendt, og er i skrivende stund stadig ikke blevet godkendt.

Endvidere producerede hverken AGC Biologics eller AJ Vaccines sine egne vacciner, og det kan aflæses i aktindsigten, at direktøren for den danske afdeling af AGC Biologics var ”lidt overrasket” over at blive inviteret til interviewet, skriver TV 2.

Det var tilbage i starten af i år, at statsministeren fremlagde sine planer om, at der skulle produceres coronavacciner i Danmark.

Fra starten af blev drømmen om en vaccinefabrik på dansk jord kritiseret som urealistisk eller i givet fald meget, meget dyr.

Det har således senere også vist sig, at drømmen fra starten af var dødsdømt, og eksperter har kaldt den for utopisk. Dette bliver blot understreget af den nye aktindsigt, som TV 2 har fået fat i.

For nuværende er planerne om at lave en vaccinefabrik på dansk jord droppet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?