Ny analyse: Disse danskere vil få gavn af, at topskattegrænsen bliver hævet

Foto: Shutterstock
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Bliver topskattegrænsen hævet, vil et bredt udsnit af den danske befolkning få gavn af det, viser nye beregninger.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Topskatten er ikke noget som er forbeholdt danskere med en lang videregående uddannelse.

Faktisk kan en lille ændring i topskattegrænsen f.eks. være til gavn for 1.700 sygeplejersker.

Det viser en ny analyse fra tænketanken CEPOS.

Analysen viser, at det faktisk kun er 36 procent af topskatteyderne, der har en lang videregående uddannelse eller Ph.d.

Samtidig forholder det sig sådan, at der næsten er ligeså mange af topskatteyderne, som enten er faglærte eller ufaglærte. I alt drejer det sig om 35 procent af alle topskatteyderne.

Den nuværende topskattegrænse ligger ifølge tal fra SKAT på 544.800 kroner i årsindkomst.

Analysen fra CEPOS viser dog, at det vil have en række positive effekter, hvis denne hæves med 44.000 kroner.

Bl.a. vil dette ifølge beregningerne føre til, at 100.000 danskere helt slipper for at skulle betale topskat. Dette vil øge arbejdsudbuddet med 2.100 personer. 

Af disse 100.000 vil hele 40 procent være ufaglærte og faglærte. Heriblandt vil 1.700 sygeplejersker slippe for topskat, hvis topskattegrænsen hæves med 44.000 kroner.

Ifølge CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen vil dette bl.a. give sygeplejerskerne øget incitament til at tage ekstravagter på landets hospitaler og sygehuse.

CEPOS’ beregninger kommer som reaktion på et fælles forslag fra Radikale Venstre og Konservative om at hæve topskattegrænsen med 44.000 kroner.

Dette forslag er en del af en fælles reformpakke, som de to partier er gået sammen på tværs af den politiske midte om at præsentere.

Læs mere om det her.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?