Ny epidemilov: Regeringen vil indføre tvang på 12 forskellige måder

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den nye epidemilov, der skal vedtages om få dage, vil give myndighederne beføjelser til at udøve tvang mod danskerne på hele 12 forskellige måder.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Hvis Socialdemokratiets oplæg til en ny epidemilov bliver stemt igennem i næste uge, vil det betyde vidtgående indskrænkninger af danskernes frihed. Faktisk vil myndighederne få mulighed for at udøve tvang mod danskerne på hele 12 forskellige måder, skriver Politiken.
Den nye epidemilov har mødt stor folkelig modstand, og selvom de øvrige partier i Folketinget også har kritiseret loven, stemmer de fleste af dem alligevel for den.
Det gælder også Venstre, hvis sundhedsordfører Martin Geertsen ellers tidligere har kaldt epidemiloven for ”et rædselskabinet af mulige tvangsindgreb overfor befolkningen”.
Tvang på 12 forskellige måder
Det nye forslag til en epidemilov skal erstatte hasteloven fra sidste år. Denne hastelov har givet hidtil usete magtbeføjelser til den socialdemokratiske regering, men har dog været omfattet af en såkaldt solnedgangsklausul.
Det betyder, at loven kun gælder til 1. marts i år, hvorfor det nye forslag til en permanent epidemilov snart skal være på plads.
Den nye epidemilov giver ligesom hasteloven mulighed for indgreb, som ellers kun har været mulige, når Danmark var i krig.
Hele tolv gange indgår muligheden for tvang mod borgerne. De tolv beføjelser til tvang kan ses oplistet herunder.[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”fact-box” css=”.vc_custom_1613672767731{margin-top: 40px !important;margin-bottom: 40px !important;padding-top: 4% !important;padding-right: 4% !important;padding-bottom: 4% !important;padding-left: 4% !important;background-color: #ffce00 !important;}”]

Hvis den nye epidemilov bliver vedtaget, får myndighederne beføjelser til at:

  • tvangsundersøge
  • tvangsindlægge
  • tvangsisolere
  • tvangsbehandle
  • tvangsrense
  • tvangspåklæde
  • tvangsindespærre
  • tvangsfastholde
  • tvangsobducere
  • tvangslukke
  • tvangsekspropriere
  • tvangsindsamle oplysninger

[/vc_column_text][vc_column_text]Trods kritik stemmer næsten alle for
Prodekan ved Københavns Universitet Kristian Lauta, udtaler til Politiken, at det er alvorlige indgreb i borgernes retssikkerhed. Men det budskab er dog svært at trænge igennem med, fordi Danmark befinder sig i en sundhedskrise og total nedlukning af samfundet, udtaler han.
Regeringen får også atter kritik for at være for enerådende, ved at træffe beslutninger uden at lytte til fagkundskaben. Helle Bødker Madsen, der er professor i offentlig ret på Aarhus Universitet, udtaler til Politiken, at indgrebenes alvor taget i betragtning, er det bemærkelsesværdigt at regeringen ikke i højere grad har inddraget eksterne eksperter i spørgsmål om tvangsundersøgelse, tvangsbehandling og tvangsindlæggelse.
Alle partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti agter at stemme for den nye epidemilov. De mener bl.a., at processen omkring loven har været forhastet.
Nye Borgerlige fremhæver desuden, at loven giver for vidtgående beføjelser til myndighederne.
– Om et par år tror jeg, vi vil kigge tilbage på den her periode og se, der var en masse unødvendigt hysteri. Når coronakrisen er mere på afstand, tror jeg, vi bliver i stand til at træffe mere rationelle beslutninger. Måske vil vi se mere nøgternt på, at det ikke er okay at fjerne folks rettigheder, medmindre det er strengt nødvendigt, lyder det fra Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen.
Den nye epidemilov ventes vedtaget tirsdag, hvor den skal tredjebehandles. Loven har været undervejs i flere måneder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?