Ny måling: Enhedslisten står til at blive det største parti i København

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det kommende kommunalvalg kan meget vel føre til et magtskifte i Københavns Kommune, viser en ny måling.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Vi går november i møde, og det betyder samtidig, at kommunalvalget er lige rundt om hjørnet.

Ved sidste kommunalvalg i 2017 genvandt Socialdemokratiet med den nu fratrådte socialdemokratiske borgmester Frank Jensen i spidsen magten i Københavns Kommune. 

Men Socialdemokratiets magtovertag kan vise sig at køre på sidste omgang, hvilket samtidig vil gøre en ende på en 100 år lang periode med Socialdemokratiet som det største parti på det københavnske rådhus.

En ny måling foretaget af Epinion for Altinget peger nemlig i retning af et potentielt magtskifte, da socialdemokraterne ifølge målingen ikke længere er det største parti i Københavns Kommune. Et andet og endnu mere rødt parti – Enhedslisten – står til at overhale dem indenom.

Socialdemokratiets magtovertag svinder

Socialdemokratiet var de store vindere i København ved sidste kommunalvalg, hvor de i alt fik 82.819 stemmer, svarende til 27,6 procent af alle stemmerne i kommunen.

Samtidig fik deres daværende borgmesterkandidat, Frank Jensen, hele 30.637 personlige stemmer.

Sammenlignet med dette fik den kommunalvalgspolitiker med næstflest stemmer kun 5.719 personlige stemmer. Det var Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, der nu er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Tilbage i 2017 var det også Enhedslisten, der endte med at blive det andetstørste parti i København, da de endte med at få i alt 55.241 stemmer, svarende til 18,4 procent.

Den nye måling viser dog, at Enhedslisten potentielt vinder magten pål rådhuset i København, når københavnerne igen går til stemmeboksene til november.

Enhedslisten er nu det største parti i København

Målingen viser nemlig, at 22,4 procent af de i alt 1.024 adspurgte beretter, de ville stemme på Enhedslisten, hvis der var valg i morgen.

Samtidig får Socialdemokratiet sammenlignet kun 20,6 procent af de adspurgtes stemmer.

Således ender det måske med, at sidste kommunalvalgs vindere må se sig slået, og det i stedet er Enhedslisten, der bliver Københavns største parti.

Altinget noterer dog, at forskellen mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten i målingen ligger indenfor intervallet af den statistiske usikkerhed på 2,8 procentpoint.

Undersøgelsen foretaget af Epinion for Altinget, er udarbejdet på baggrund af 1.024 adspurgte danskere bosat i Københavns Kommune på 18 år og derover, og er indsamlet fra 8. oktober – 19. oktober 2021.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er plus/minus 3,4 procentpoint, og stikprøven er sammensat med henblik på at sikre repræsentativitet ift. køn, alder og uddannelse.

[adning id="17957"]

Fik du læst?