Ny måling giver bedste resultat til Liberal Alliance siden folketingsvalget i 2019

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

En ny meningsmåling viser fremgang til Liberal Alliance.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Liberal Alliance ville få fire procent af stemmerne, hvis der var valg til Folketinget i dag. 

Det viser en ny måling fra analyseinstituttet Voxmeter.

Målingen giver dermed Liberal Alliance den højeste vælgeropbakning siden katastrofevalget i 2019, hvor partiet kun fik 2,3 procent af stemmerne og således måtte gå fra ni til fire mandater i Folketinget.

Ved folketingsvalget i 2019 røg også partileder Anders Samuelsen ud af Folketinget, og siden har tidligere næstformand Simon Emil Ammitzbøll-Bille forladt partiet, men beholdt sit mandat som løsgænger.

Siden 2019 har Liberal Alliance ikke haft det let, og den nye formand Alex Vanopslagh har bl.a. måttet kæmpe med meningsmålinger, hvor partiet har ligget under spærregrænsen.

Dengang lød der dog fortrøstningsfulde toner fra Vanopslagh i et interview med Indblik:

– Der er åbenlyst brug for et klart liberalt parti, hvor hyldesten af frihed og ansvar sammen med en klar værdikamp og vedvarende systemkritik er nøgleord. 

– Jeg er sikker på, at vælgerne savner os, de skal bare opdage det i større omfang. Andre partier kan vokse på at mene så lidt som muligt. LA vil vokse igen i takt med, at vi hæver den liberale fane endnu højere, sagde LA-lederen tilbage i april.

Den nye måling fra Voxmeter kan altså tyde på, at skuden er vendt og at Liberal Alliance er på vej tilbage.

Samtidig giver målingen dog tilbagegang til Konservative, der står til 12,8 procent af stemmerne. 

Det er det laveste niveau som partiet har oplevet siden februar i år, skriver Voxmeters analysedirektør Anna Midtgaard Christensen på Twitter.

Hun fremhæver endvidere Socialdemokratiets og Venstres fortsatte tilbagegang, selvom førstnævnte dog trods alt kan bryste sig af en pæn fremgang siden valget i 2019, mens Venstre ifølge målingen her står til at tabe hele 10,1 procentpoint ved næste folketingsvalg.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 18. oktober 2021, baserer sig på telefoninterview med 1.103 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 11. oktober 2021 til d. 17. oktober 2021. 

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen. 

Ca. 24,8 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”. Tallene i parentes angiver forskellen i procentpoint fra folketingsvalget d. 5. juni 2019. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,8 procentpoint.

[adning id="17957"]

Fik du læst?