Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/indblik.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Ny måling viser rød bloks voldsomme nedtur: På et år er forspringet skrumpet fra 16 til 3 procentpoint

Ny måling viser rød bloks voldsomme nedtur: På et år er forspringet skrumpet fra 16 til 3 procentpoint

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

En ny måling viser rød bloks voldsomme nedtur.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Hver uge tager analyseinstituttet Voxmeter temperaturen på dansk politik.

Nu er årets første politiske meningsmåling fra Voxmeter offentliggjort, og udover at vise den estimerede vælgeropbakning til de enkelte partier, kaster den også lys over den markante nedtur, som rød blok har været igennem det sidste år.

For mens rød blok stod til hele 57,8 procent af stemmerne for præcis et år siden, viser den nye Voxmeter-måling, at de røde partier nu står til blot 51,1 procent af stemmerne.

Det betyder, at rød bloks forspring er skrumpet fra at være på 16 procentpoint i starten af januar 2021 til nu blot at være på tre procentpoint.

Blå blok er nemlig i samme periode gået frem fra 41,8 procent til 48,0 procent.

Voxmeters analysedirektør Anna Midtgaard Christensen fremhæver dette markante skifte i magtforholdet mellem rød og blå blok i et tweet, hvor hun også offentliggør den fulde meningsmåling.

Som analysedirektøren påpeger, viser den nye meningsmåling også markant tilbagegang til Socialdemokratiet i løbet af det sidste år, hvor regeringspartiet er skrumpet fra 32,2 procent af stemmerne til 25,1 procent.

Omvendt er Konservative gået frem med hele 7,1 procentpoint det sidste år.

Samtidig er det værd at bemærke, at Radikale Venstre får sin bedste måling i mere end et år. Partiet står nu til 7,2 procent af stemmerne.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 9. januar 2022, baserer sig på telefoninterview med 1.002 repræsentativt udvalgte personer over 18 år og er gennemført i perioden fra d. 3. januar 2022 til d. 8. januar 2022. 

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Ca. 24,9 procent af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”. Tallene i parentes angiver forskellen i procentpoint fra folketingsvalget d. 5. juni 2019. 

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på plus/minus 2,7 procentpoint, mens der er en statistisk usikkerhed på plus/minus 3,1 procentpoint for blokkene.

[adning id="17957"]

Fik du læst?