Ny politisk ukorrekt forskning kræves trukket tilbage

Nyt studie konkluderer, at rødt kød ikke er særlig usundt. Men det går imod det, mange livsstilsforskere mener – og straks er der krav om, at studiet skal trækkes tilbage.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ny politisk ukorrekt forskning kræves trukket tilbage

Nyt studie konkluderer, at rødt kød ikke er særlig usundt. Men det går imod det, mange livsstilsforskere mener – og straks er der krav om, at studiet skal trækkes tilbage.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der er meget lidt, der indikerer, at rødt kød i sig selv har en negativ effekt på helbredet. Det er konklusionen på et nyt metastudie, som forskere fra Canada, Spanien og Polen har lavet i fællesskab. Det er offentliggjort i den britiske udgave af det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine.
Det er Videnskab.dk, som fortæller om studiet, som en forskergruppe fra Dalhouse University og McMaster University i Canada har lavet sammen med Cochrane Center i Spanien og Polen.
”Panelet foreslår, at voksne fortsætter deres nuværende indtag af rødt og forarbejdet kød,” skriver forsker, ph.d. Bradley C. Johnston og en række kolleger, der er en del af panelet.
Krav om tilbagetrækning
Studiet går altså imod mange kostråd om at skære ned på kødforbruget. Og det har, ifølge videnskab.dk, fået bølgerne til at gå højt blandt forskerne:
Blandt andet kræver forskergruppen fra den private organisation True Health Initiative, at studiet bliver trukket tilbage og gennemgået på ny.
Gennemgang af eksisterende forskning
Bradley C. Johnston-gruppen drager sin konklusion på basis af fire nye meta-analyser, som er en gennemgang af eksisterende forskning på området. Metastudierne omhandler kødspisning og sundhed både inden for kræft, hjertekarsygdomme og en generel risiko for tidlig død.
Forskergruppen konkluderer, at der især er to ting, som gør, at man ikke bare kan anbefale folk helt at afholde sig fra at spise kød, hvis de vil passe på deres helbred:

  • Den videnskabelige evidens for sammenhængen mellem at spise rødt kød og sygdom er usikker eller meget usikker.
  • Den potentielle sundhedseffekt er meget lille. Selvom rødt kød faktisk øger risikoen for sygdom, så er risikoen for, at man bliver syg kun en lille smule højere, hvis man spiser mere rødt eller forarbejdet kød.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Generelt er der kun ringe grundlag for at anbefale folk vanskelige livsstilsændringer, konkluderer Bradley C. Johnston og kolleger, der dog samtidig understreger, at der kan være andre gode grunde til at skære ned på forbruget af rødt kød – f.eks. klimahensyn eller dyrevelfærd.
Som ventet har studiet fremkaldt reaktioner blandt de forskere, som mener at kunne påvise, at kød er skadeligt for helbredet.
Det er bl.a. organisationen True Health Initiative, som kritiserer den metode, der er anvendt i metastudiet, og derfor kræver det trukket tilbage. Derudover siger professor Christopher Gardner fra Stanford University til Vox.com – refereret af videnskab.dk – at flere studier, som egentligt godt kunne indgå i gennemgangen, er blevet udeladt. Han fremhæver bl.a. ”The Lion Heart Study”, som viser, at middelhavskost reducerer risikoen for hjertesygdomme. Hvis dette studie var blevet inddraget i undersøgelsen, ville resultatet se anderledes ud, mener Christopher Gardner.
Hovedforfatteren på metastudiet, Bradley C. Johnston, forventede reaktioner, fordi ”mange er interesseret i rødt kød og forarbejdet kød,” siger han til The Chronicle Herald.
”Jeg vil karakterisere reaktionen som hysterisk og ofte baseret på ganske lidt evidens. Det virker, som om vore kritikere ønsker at finde deres egne metoder,” siger han.
Han påpeger over for The Chronicle Herald, at hans og kollegaernes forskning skiller sig ud, fordi de tager udgangspunkt i individet og ikke i folkesundheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?