Ny rapport om nikotinprodukter presser sundhedsministeren

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om covid-19 i Danmark, i Spejlsalen i Statsministeriet i København tirsdag den 29. december 2020. Til stede under pressemødet er Statsminister Mette Frederiksen (S) samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), rigspolitichef Thorkild Fogde og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen påviser, at andre vesteuropæiske lande betragter røgfri tobaks- og nikotinprodukter som mindre skadelige end cigaretter. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) erkender, at der er ”kæmpe forskel”, men fastholder sit ønske om at forbyde salg af produkterne for danskere født efter 2010.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslog i marts et forbud mod salg alle tobaks- og nikotinprodukter til personer født i eller efter 2010. Forbuddet skulle ikke kun gælde cigaretter, men også røgfri produkter såsom nikotinposer, opvarmet tobak og e-cigaretter.

Nu viser en ny rapport bestilt af Sundhedsstyrelsen, at Danmark risikerer at gå enegang. I andre vesteuropæiske lande betragtes de røgfri produkter nemlig som mindre skadelige end cigaretter. Derfor bliver de reguleret mere lempeligt, så rygerne har en mulighed for et alternativ.

”Generelt vurderes e-cigaretter, opvarmet tobak og nikotinposer til at være mindre skadeligt sammenlignet med cigaretter,” lyder det i rapporten, som er udarbejdet af konsulentfirmaet Incentive for Sundhedsstyrelsen.

I England og Frankrig vurderes e-cigaretter som ”meget mindre skadelige”, mens de vurderes som ”mindre skadelige i Norge og Sverige. I England og Frankrig vurderes opvarmet tobak som ”mindre skadelig”, mens det vurderes som ”lidt mindre skadelig” i Sverige og først nu er ved at blive tilladt i Norge. Også i forhold til nikotinposer er andre lande mere positive.

[adning id="17957"]

Fik du læst?