Ny tobakslov: På én nat vil politikerne gemme cigaretterne væk i alle landets butikker

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Når den nye tobakslov træder i kraft den 1. april, skal alle butikker gemme cigaretterne væk. Butikkerne får dog ingen tid til at indrette sig efter de nye, vidtgående regler på forhånd.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Tilbage i december sidste år blev der vedtaget en ny tobakslov, der har som formål at få færre danskere til at ryge. Loven træder i kraft den 1. april i år, og som følge af den nye lov skal alle landets butikker bl.a. gemme cigaretter og andre tobaksprodukter væk for forbrugerne, f.eks. bag et forhæng.
Bekendtgørelserne til den nye lov, der beskriver, præcis hvordan butikkerne skal skjule tobaksprodukterne, er dog blevet forsinket. 
Det betyder, at de først kommer til at være klar efter, at den nye lov er trådt i kraft, og dermed får butikkerne ingen tid til at indrette sig efter de nye, vidtgående regler.
I landets butikker er man dog for længe siden begyndt at forberede sig på de nye regler, selvom man endnu ikke ved, hvordan præcis bliver.
Det fortæller Claus Bøgelund, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.
– Rigtigt mange har i forvejen dækket tobaksprodukter af, fordi man har vidst, at denne her lov ville komme. Derfor håber vi ikke, at det får den store praktiske betydning, fortæller Claus Bøgelund til Indblik og tilføjer, at De Samvirkende Købmænd selv har været med til at komme med forslag til det nye lov.
– Selvfølgelig er det altid et problem, at bekendtgørelserne kommer så sent, men vi ville også gøre vores arbejde dårligt, hvis vi ikke har en fornemmelse af, hvad der kommer til at være i bekendtgørelsen, siger Claus Bøgelund. 
Bekendtgørelserne er forsinket, fordi EU har krævet en såkaldt “stand still”-periode indtil den 1. april for at undersøge, hvordan de nye regler vil påvirke det indre marked i unionen.
Denne “stand still” burde politikerne herhjemme måske have forudset, siger Claus Bøgelund, men han hæfter sig dog mere ved et andet aspekt af tobaksloven end de forsinkede bekendtgørelser.
– Det, der i virkeligheden er det mest spøjse ved den nye lov er, at man i øjeblikket skal skilte med aldersgrænser for køb af tobak – og man skal bruge et bestemt skilt. Men når den 31. marts bliver til 1. april, må man ikke længere skilte med aldersgrænse. Skiltet vil blive opfattet som indirekte og ulovlig markedsføring. Så den 31. marts er det lovpligtigt at have skiltet oppe, men den 1. april er det ulovligt.
Spørger man Claus Bøgelund, er det vigtigste, at der udvises forståelse og fleksibilitet fra kontrolmyndighedernes side. 
– Vi udviser forståelse for, at de er forsinkede med bekendtgørelserne, og så håber vi, at myndighederne i en periode vil arbejde med vejledning og påtale i stedet for at være ude med den store hammer lige fra start.
Indblik er ikke lykkedes med at få en kommentar til sagen fra Sundhedsministeriet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?