De miljøøkonomiske vismænd mener, at de tabte landbrugsjob erstattes af nye i medicinalindustri og serviceerhverv, men forklarer ikke hvordan.
Af Carsten Steno, redaktion@indblik.dk
Der vil forsvinde 19.000 arbejdspladser i landbruget, svarende til 14.400 årsværk, hvis der indføres en ensartet afgift på CO2 udledning på 1.200 kroner pr. ton.
Det har de Miljøøkonomiske Vismænd regnet ud i en ny rapport. Årsagen er, at dansk fødevareproduktion bliver mindre konkurrencedygtig. Især produktionen af mælk og mejerivarer vil blive hårdt ramt.
Men de miljøøkonomisk vismænd anser ikke beskæftigelsestabet for noget særligt alvorligt problem , og påpeger at der vil opstå et tilsvarende antal nye job i medicinalindustrien og i serviceerhvervene.
De kan dog ikke påvise mere præcist, hvordan de nye job opstår, og om disse job vil skabe mere værdi end dem, der forsvinder.
De 19.000 arbejdspladser vil fortrinsvis forsvinde i Jylland, hvor mælkeproduktionen, svineproduktionen og fødevareindustrien især er koncentreret. De miljøøkonomiske vismænd peger på, at de personer, der mister deres job, kan omskoles og opkvalificeres.
Men som brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer skriver i en kommentar til vismændenes rapport, så er det svært at se, hvordan en slagter, en landmand eller en mejerist umiddelbart kan opkvalificeres til af få job i medicinalindustrien eller i serviceerhvervene.
Landbrug og Fødevarer peger samtidig på, at en afgift på 1.200 kroner pr. ton CO2 vil forvandle landbrugets driftsresultat fra et overskud på 5 milliarder kroner til et underskud på 14 milliarder kroner.
Desuden kritiserer Landbrug og Fødevarer, at vismændenes rapport helt overser konsekvenserne for banker og realkreditinstitutter.
Landbruget har i dag en gæld på 300 milliarder kroner. til banker og realkreditinstitutter. En CO2-afgift på 1200 kroner pr. ton betyder, at Landbrugets bedrifter vil miste en stor del af deres værdi og få svært ved at afdrage på gælden. Det vil igen gå ud over finanssektoren, der bliver hårdt ramt.
Desuden peger Landbrug og Fødevarer på, at de nye job i serviceindustrien, som vismændene mener, vil komme, ikke ligger i områder, hvor fødevareproduktionen er koncentreret. Dermed vil en afgift i høj grad gå ud over sammenhængskraften i Danmark.