Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Allerede tilbage i efteråret stod det klart, at partiet måtte finde på nye politiske mærkesager, efter Danmarksdemokraterne havde set dagens lys.
Partiet var klemt mellem de stærk voksende liberale hos Liberal Alliance og det nye politisk projekt med fuldt fokus på indvandrerdebatten fra Inger Støjberg.
Valget var ikke engang afgjort, før potentielle problemer viste sig – ved partiets valgfest skabte partiets nu forhenværende profil Mette Thiesens voldelige kæreste uro med sin truende adfærd.
Allerede inden da var det kommet frem, at Thiesen havde forsøgt at tage imod donationer på ulovlig vis, og Thiesen endte herefter med selv at udmelde sig for at blive løsgænger i Folketinget.
Urolighederne stoppede dog ikke her, for i samme periode var der røre i partiets bagland, hvor der kom kritik angående topstyring og en for pragmatisk linje i partiet.
Få uger efter fik partiets formand Pernille Vermund dog givet svar på tiltalen, idet hun til partiets landsmøde meddelte, at ”det skal der rettes op på – vi lytter til jer”.
Men så kom hun for lidt over to uger siden med endnu en udmelding – denne gang af lidt mere overraskende karakter – Vermund meddelte nemlig, at ”flammen skal bæres videre”, og at hun derfor efter i år stopper som formand i partiet.
En udmelding, der for mange kom som en overraskelse, men som også kreerede endnu flere unødvendige bølger for den allerede svajende skude.
Lars Boje og de angivelige bøllemetoder
Derefter ramte Nye Borgerlige endnu et uvejr, da partiets nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen forlod partiet, og samtidig meldte sig ind i Dansk Folkeparti – men ikke uden at smække med døren på vejen ud.
På Mikkel Bjørns Facebook-status, hvori han melder sit exit fra partiet, kom han nemlig med en lang række bemærkninger og kritik mod partiets daværende eneste kandidat til formandsposten i partiet.
Partihopperen beskrev Boje som en “solorytter”, der fylder så meget, at partiets interesser og andre personer må vige.
Det, der dog vakte mest opsigt, var Mikkel Bjørns beskrivelse af, at være stillet et ultimatum: ”Bak op om Lars Boje Mathiesen inden for to timer, eller du risikerer at blive ekskluderet” – en udlægning som Boje dog fuldt afviser, og uddyber:
”Det er ganske enkelt ikke en korrekt gengivelse, men det er klart, at hvis medlemmerne vælger en formand, så er det naturligt, at de mennesker, der sidder i en folketingsgruppe, selvfølgelig bakker op om den formand, som medlemmerne har valgt!”
Løkkes drømer på vej til at gå i opfyldelse
Lige meget hvordan Nye Borgerliges skæbne bliver, så er der uden tvivl en person i dansk politik, der ser glædeligt på forløbet.
Den tidligere statsminister og forhenværende Venstreformand, har længe kritiseret fokusset på indvandrerdebatten i dansk politik, og det var til dels fremgangen på dette område – i hans forhenværende eget parti – der fik ham til at melde sin exit.
Løkke argumenterede for, at de ultimative krav, der bliver stillet, er usundt for demokratiet – og især usundt for reformpolitik, som han selv er tilhænger af.
Da han derfor selv lancerede sit politiske projekt Moderaterne, var det med et klart fokus på en regeringsdannelse over midten, fremfor at forsøge at samarbejde med yderfløjene – et standpunkt han har holdt fast; og en mission han er lykkedes med.
Tilbage ved valget meldte Moderaternes formand klart ud, at han ikke kom til at støtte en regering med den yderste højrefløj, men at han ikke kunne svare på, om han ville vælte en.
Det blev dog slet ikke nødvendigt med at vælte noget som helst, da Løkke lykkedes med at få overtalt sit tidligere parti Venstre til at indgå i en regering over midten med Socialdemokratiet.
At Nye Borgerlige siden hen samtidig også skulle kapitulere, var nok ikke direkte en del af den forhenværende statsministers plan.
Højrefløjspartiet, der havde sin helt store succes under Corona-epidemien som borgernes frihedsværgende stemme i Folketinget, har uden tvivl set bedre dage.
Men er partiets dage talte, eller kan den totalt kapitulerede folketingsgruppe og tilbageværende bagland formå at rejse sig fra askerne?
Én ting er dog sikkert; og det er, at Nye Borgerliges nedsmeltning er præcis hvad Lars Løkke Rasmussen, drømte om ville ske, dengang han grundlagde sit politiske projekt Moderaterne…