Nye støtteformer til britisk landbrug efter Brexit

Briterne mener, at dyresundhed og dyrevelfærd vil give britiske landmænd en konkurrencefordel.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nye støtteformer til britisk landbrug efter Brexit

Briterne mener, at dyresundhed og dyrevelfærd vil give britiske landmænd en konkurrencefordel.
Af Søren Skafte, redaktion@indblik.dk
Brexit betyder at britiske landmænd fra 2021 er afskåret fra EU’s arealbaserede landbrugsstøtte. Den britiske regering har garanteret, at britisk landbrug fortsat vil modtage støtte, hvis erhvervet lever op til samfundets krav. Parolen er ”Public Goods for Public Money”.
Det britiske landbrugsministerium – Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA – arbejder i øjeblikket på højtryk på introduktionen af et nyt støttesystem med fokus på miljø – Environmental Land Management, ELM.
Der har indtil nu været mindre fokus på et supplerende støttesystem med fokus på dyrevelfærd – Animal Health and Welfare Pathway. Støtten vil gå til landmænd, der leverer mere end de lovpligtige minimumskrav til dyrevelfærd.
Begrundelsen for at bruge offentlige midler på at fremme dyrevelfærd, der ligger udover minimumskravene er at give landmændene et økonomisk incitament, som det ikke hidtil har været muligt at opnå på markedet.
Eksportfremme
Ifølge Farmers Weekly mener dyrlæge Christine Middlemiss i DEFRA, at en gennemført jord-til-bord strategi vedrørende dyresundhed og dyrevelfærd vil sikre UK en fordel på eksportmarkederne: ’Med Brexit og vores ændrede adgang til de internationale markeder er det unikke salgsargument om velfærdsstandarder virkelig vigtigt,’ siger hun. “Det er meget godt at sige, at vi er førende på dyrevelfærd, men vi skal være i stand til at demonstrere det. Alle i kæden fra jord til bord skal være en del af den dokumentation.”
Christine Middlemiss påpeger, at ”Ud over bedre sundhed og velfærd er der også mulighed for at øge produktiviteten. Det handler om at når vi bruge færre input, især med hensyn til antibiotika, bidrager vi til at reducere antimikrobiel resistens”.
”Det handler også om at opnå en bedre produktkvalitet med mindre miljøpåvirkning – for eksempel reducerede drivhusgasemissioner.”
I UK forventes det, at Animal Health and Welfare Pathway-programmet kan udrulles over nogle år. Dyrevelfærdsstøtte forventes at kunne udbetales fra 2022-23, og hele programmet skulle være implementeret fra 2026.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”5103 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7457 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7682″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?