Nyt forslag: Nu skal dine sundhedsdata deles med medicinalindustrien i hele EU

Foto: National Cancer Institute/Unsplash

Et nyt EU-forslag vil oprette et indre marked, hvor man på kryds og tværs af medlemslandene deler borgernes sundhedsdata. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Det skriver det kommunistiske medie Arbejderen

Som borger i et EU-land vil man måske fremover kunne risikere at få delt sine sundhedsdata til forskellige virksomheder i andre EU-lande.

Forslaget lyder på at skabe et marked for sundhedsdata mellem private og offentlige virksomheder i EU-landene. 

Her vil man på kryds og tværs dele borgeres sundhedsdata som for eksempel gendata, elektroniske patientjournaler og andre personlige oplysninger. 

Det skulle angiveligt have til formål at forbedre rammerne for en masse sundhedsydelser som udvikling i medicin og forskning. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklarer over for Folketingets Europaudvalg, at formålet med idéen er at: 

– fremme adgangen til sundhedsdata til brug for forskning, innovation, beslutningstagning og lovgivningsmæssige beslutninger inden for EU” samt udvikle digitale sundhedstjenester og sundhedsprodukter og udvikle kunstig intelligenssystemer i sundhedsvæsenet. 

Professor slår alarm

Anders Perner, der er overlæge og professor i intensiv medicin på Rigshospitalet, forholder sig noget mere kritisk over for idéen end sundhedsministeren. 

Han fortæller, at man med sådan et forslag kunne risikere at svække patienternes tillid og dermed villighed til at dele deres sundhedsdata. 

– Al for meget forskning bliver ikke lavet for patienternes skyld, men for at store medicinalvirksomheder kan tjene penge. Hvis udveksling af data sker, for at industrien kan producere og sælge mere medicin, vil patienternes tillid og ønske om at dele deres data til gavn for sundhedssystemet og offentlig forskning blive undergravet, fortæller han til Arbejderen.

Projektet er allerede så småt gået i gang i Danmark

Forslaget om udveksling af borgernes sundhedsdata er faktisk allerede så småt begyndt i Danmark. 

Det har fået navnet “European Health Data Space”, og Region Midtjylland er af Sundhedsministeriet blevet udvalgt til at tage del i projektet for en periode. 

Samarbejdet er en slags test, som skal vise hvilke fordele og ulemper, der er ved at være en del af projektet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?