[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et nyt parti ved navn De Nationalliberale har set dagens lys.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Partiet er født ud af en frustration med coronahåndteringen og de fortsatte nedlukninger indgreb i danskernes liv og frihed, fortæller to af partiets stiftere.
– Partiet er opstået ud fra et netværk af folk, der har mødt hinanden under nedlukningen.
– Situationen under coronavirusudbruddet har gjort det klart for os, at der mangler en klar liberal stemme, siger en af partiets stiftere og talspersoner Christian Eisner til Indblik.
– Jeg mødte Christian på Facebook, der jo er det eneste sted, man kan få lov at lufte sine idéer og finde andre folk, der mener det samme som en selv om den her vanvittige situation.
– Vi faldt hurtigt i snak og kunne godt se, at der var en fælles forståelse, tilføjer Claus Hetting, endnu en af partiets i alt syv talspersoner.
Sammen med en gruppe af andre medstiftere har Christian Eisner og Claus Hetting over de sidste syv-otte måneder arbejdet på at få partiet op at stå.
“Samfundet skal genåbnes fuldstændigt og uden betingelser”
De Nationalliberale er blevet til under nedlukningen, og derfor har partiet også markante holdninger til netop denne.
Claus Hetting, der er 53 år og selvstændig virksomhedsejer, er ikke i tvivl:
– Danmark skal genåbnes fuldstændigt og uden betingelser. Det er grunden til, at jeg gik ind i det her (partiet, red.).
– Danmark burde aldrig være blevet lukket ned pga. coronavirus. Det er en voldsomt forkert beslutning, som har gjort voldsom skade, fortæller Claus Hetting til Indblik.
– Nedlukning er ikke et værktøj, man skal tage i brug i et demokrati, lyder det fra Christian Eisner.
Christian er 44 år og er selvstændig virksomhedsejer ligesom Claus Hetting.
– Nedlukningen er ikke sundhedsfaglig, men politisk. Lockdowns skader mere end de gavner, der findes ingen evidens for, at de virker, tilføjer Christian Eisner.[/vc_column_text][vc_column_text]
Partistifter: Vi har ikke nogen politisk opposition herhjemme
Begge talspersoner fortæller, at de har været “rystede” over manglen på politisk opposition herhjemme under coronakrisen.
Dette hul skal De Nationalliberale nu udfylde. “Vi er oppositionen!”, lyder det på partiets hjemmeside.
– Vi har ikke nogen opposition herhjemme. I mine øjne har vi f.eks. ikke nogen, der repræsenterer dansk erhvervsliv, både de små og store virksomheder. Erhvervslivet er den økonomiske motor – dem skal man lytte til, lyder det fra Christian Eisner.
Claus Hetting mener, at alle partier i Folketinget har svigtet under nedlukningen. Det gælder også de borgerligt-liberale partier som f.eks. Venstre, som De Nationalliberale vil konkurrere om vælgerne med.
– Hvad har de gjort? Ift. corona har de spillet fallit. De er tandløse, og har ikke gjort nogen opposition. Ikke ét parti stemte nej til nedlukningen, siger han.
Samtidig mener Claus Hetting, at partierne i Folketinget generelt er for uambitiøse på Danmarks vegne. Det skal De Nationalliberale rette op på ved at indføre et “systemskifte”, siger han.
– Danmark har mulighed for at blive et af de rigeste og frieste lande i verden, hvis vi ønsker det. Og det vil komme alle danskere til gode. Men det kræver et systemskifte og progressiv økonomisk politik, siger Claus Hetting.
De Nationalliberale vil “genindføre folkestyret”
Gruppen bag partiet opsummerer deres vision som følger:
– Vi ønsker gennem liberal politik at genindføre folkestyret, frem for den fortsatte centralisering af magten. Danmark skal igen være et land, hvor nutid og fremtid bestemmes af danskerne selv, står der på De Nationalliberales hjemmeside.
Partiet oplister desuden fem værdier, der ligger til grund for den politiske vision: personlig frihed, liberalt erhverv, grundlov og menneskeret, fair forvaltning og “der er plads til os alle”.
Christian Eisner understreger, at det er centralt for partiet at så på mål for liberale værdier. Hermed forstås ifølge ham “den ultimative mangfoldighed” og det at “give frihed og plads til individet”.
Satser på at gøre debut til kommunalvalget i år
Claus Hetting og Christian Eisner fortæller, at de forsøger at bygge partiet op med inspiration fra noget, de begge kender godt: erhvervslivet.
Derfor arbejder partiet i forskellige arbejdsgrupper under rådgivning fra advisory boards.
– Vi er en gruppe af mennesker, der i virkeligheden ikke havde set os selv gå ind i politik, men som alle så gerne vil skabe forandring, at vi nu ikke ser nogen vej udenom, fortæller Christian Eisner.
Hans makker Claus Hetting håber på, at De Nationalliberale som et parti med mange erhvervsdrivende i stifterkredsen kan udgøre en modpol til den nuværende regering, hvor de fleste ministre kun har ringe erhvervserfaring.
Lige nu er partiet i fuld gang med at formulere politiske visioner på flere områder.
De Nationalliberale sigter efter at stille op til kommunalvalget senere i år og ønsker at stille op i “så mange kredse som muligt”.[/vc_column_text][vc_single_image image=”16018″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]
