Nyt studie: Regnmængden følger solens aktivitet

Et helt nyt videnskabeligt studie fra Tyskland viser, at der er sammenhæng mellem solens aktivitet altså dens energiudladning og den regnmængde, som falder i Europa.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyt studie: Regnmængden følger solens aktivitet

Et helt nyt videnskabeligt studie fra Tyskland viser, at der er sammenhæng mellem solens aktivitet altså dens energiudladning og den regnmængde, som falder i Europa.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Videnskaben har for længst konstateret, at solens aktiviteter ændrer sig i en cyklus, som varer 11 år, og nu viser målinger, at også regnmængderne i Nordeuropa bevæger sig i mønstre, som varer 11 år.
Der ser det ud til, at man har fundet endnu en brik i den forskning, som viser, at solens aktivitet har stor betydning for klimaændringerne på jorden.
Landbrugsforskeren, Ludger Laurenz fra Münster i Nordtyskland, studerede som et led i sit rådgivningsarbejde for landbruget de regnmængder, som i årtier var målt på den lokale vejrstation i Münster. Han konstaterede, at regnmængderne varierede fra år til år, men at de også fulgte en 11-årig rytme, specielt tydelig for februar måned.
Ludger Laurenz gik derfor i gang med at undersøge, om de markante resultater fra februar i Münster også gjaldt for andre måneder og for andre dele af Tyskland. Hans kollega, fysikeren Horst-Joachim Lüdecke fra Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes i Saarbrücken (HTW), udviklede en algoritme, som kan bestemme sammenhængen mellem regnmængder og solaktiviteten. Man skaffede data om regnmængder i 39 europæiske lande i alle måneder, og fandt tal helt fra begyndelsen af 1900-tallet – ialt data fra 115 år.
Tredje deltager i projektet er Dr. Habil Sebastian Lüning fra det schweiziske IFHGK, Institut Für Hydrographie, Geoökologi und Klimawissenschaft. Det ligger i Ägeri i kantonen Zug. Han er specialist i solens indflydelse på klimaændringerne på jorden.
Resultatet af den store undersøgelse af de mange regndata er, at den sammenhæng mellem solaktiviteten og regnmængderne, som viste sig i Münster, også gælder i store dele af Central- og Nordeuropa. I det sydlige Europa er sammenhængen svagere.
Studiet viser også, at der er sammenhæng mellem regn og solaktivitet i andre måneder dog mindre markant end i februar – især i månederne april, juni og juli.
Konklusionen “Studiet bekræfter konceptet om, at solens aktivitet påvirker den hydroklimatiske udvikling som det allerede er antydet af andre forskere i en række lokale feltstudier. Men den præcise mekanisme, som gør, at solaktiviteten påvirker regnmængden, er stadig uklar og kræver yderligere forskning.”
Kilde: Laurenz,L., H.-J. Lüdecke, S. Lüning (2019) Influence of Solar Activity on European Rainfall. J. Atmospheric and Solar-Terrectrial Physics, 185: 29-42, doi 10.1016/j.jastp.2019.01.012[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?