Nyt studie viser, at beton optager CO2 ligesom træerne

Cementindustrien får ofte på puklen for at være storslem til at forurene. Nyt studie fra SDU viser imidlertid, at industrien er bedre end sit rygte.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyt studie viser, at beton optager CO2 ligesom træerne

Cementindustrien får ofte på puklen for at være storslem til at forurene. Nyt studie fra SDU viser imidlertid, at industrien er bedre end sit rygte.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
At cementindustrien udleder temmelig meget CO2 er en velkendt sag. Mindre velkendt er det til gengæld, at beton – som består af cement blandet med sten, sand og vand – faktisk optager meget af CO2’en igen, og at det samlede CO2-regnskab derfor tager sig noget pænere ud end hidtil antaget.
Ikke desto mindre er det netop, hvad et nyt studie fra Syddansk Universitet viser. Bag studiet står Gang Liu, som er professor ved SDU Livscykluscenter under Institut for Grøn Teknologi. Han fortæller til SDU’s hjemmeside:
”Cirka 30 procent af de samlede CO2-emissioner fra cementproduktionen bliver optaget af betonkonstruktioner, og vores beregninger viser, at den globale fremtidige absorbering af CO2 vil være betydelig.”
Det er især de helt store betonbygninger og infrastrukturkonstruktioner, der suger CO2 gennem den såkaldte ”svampeeffekt”. Dermed ser det noget mere fornuftigt ud med miljøbelastningen end hidtil antaget.
Træerne i betonjunglen vokser dog ikke ind i himlen. Der er fortsat brug for teknologiske landvindinger, for at cementproduktionen i fremtiden skal kunne blive CO2-neutral. Som tingene ser ud nu, sker det tidligst i 2090, fortæller Gang Liu. Derfor bør cementindustrien fokusere på at ”effektivisere cementovnene, sørge for at energien i produktionen er bæredygtig og udnytte de fremtidige muligheder for at opfange CO2 i produktionen og lagre den,” mener han.
Hele studiet om betonens svampeeffekt og CO2-absorbering kan læses her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3615″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6800″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9586″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?