Økologisk hvede giver stadig ringe udbytte

Hvis hele vores hvede- og vårbyg-produktion i Danmark skulle være økologisk, måtte vi inddrage et ekstra dyrkningsareal på størrelse med Sjælland.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Økologisk hvede giver stadig ringe udbytte

Hvis hele vores hvede- og vårbyg-produktion i Danmark skulle være økologisk, måtte vi inddrage et ekstra dyrkningsareal på størrelse med Sjælland.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Økologisk landbrug giver stadig langt lavere udbytter en konventionelt landbrug. På trods af, at teknologi og viden hele tiden forbedres, er det ikke lykkedes for økologerne at indhente deres konventionelle kolleger, når det drejer sig om udbytte fra kornmarkerne.
Tænketanken for de grønne erhverv, Growz, har i Statistikbanken fundet tal for, hvordan udviklingen i udbytte har været i perioden 2008 – 2019.
Tilbage i 2008 var det økologiske udbytte for hvede ca. 41 procent lavere end det konventionelle, mens den økologiske vårbyg gav ca. 10% lavere udbytte.
I gennemsnit for hele perioden 2008 til 2019 er udbyttet fra den økologiske hvedemark 53% af udbyttet fra de konventionelle landbrug.  Udbyttet fra den økologiske vårbyg var i gennemsnit 71%.
Men andre ord: For hver gang, man skal bruge 2 hektarer til at dyrke en mængde konventionel vårbyg, skal man bruge 3 hektarer til dyrke samme mængde økologisk vårbyg.  For hvede ville arealforbruget være det dobbelte.
I 2019 blev der dyrket 550.000 hektar hvede og 480.000 hektar vårbyg i Danmark
”Skulle man dyrke de samme mængder hvede og vårbyg med økologiske produktionsmetoder, ville det kræve et merareal på enorme 750.000 hektar. Det er et større areal end hele Sjælland,” siger direktør i tænketanken, Allan Holm Nielsen.
”Det værste ved det hele er, at forskellen mellem de to produktionsmetoder ikke mindskes. Den øges snarere,” fortsætter Allan Holm Nielsen. ”Så vil man sikre mest mulig plads til naturen, skal man altså undlade at købe økologisk og i stedet holde sig til de konventionelt dyrkede produkter”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8515″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?