Økologisk landmand punkterer udbredte myter: Økologi er hverken godt for klimaet eller drikkevandet

Foto: Shutterstock

Økologi redder altså ikke verden – men opfylder blot et behov i markedet, skriver Klaus Aage Bengtson, økologisk landmand, i dette debatindlæg.

Af Klaus Aage Bengtson, økologisk landmand

Som økologisk landmand er det kun dejligt, når meningsdannere forsøger at tale min produktion op. Jeg er imidlertid nødt til at gå i rette med alle de myter og skrøner, som bl.a. læserbrevsskribenter forsøger at udbrede om økologiens lyksaligheder – fordi disse usande fortællinger desværre samtidig er med til at sætte mine dygtige konventionelle kolleger i et dårligt lys.

Nej, økologisk landbrug er ingen fordel for drikkevandet. Ingen af de pesticider, der bruges af nutidens konventionelle landmænd, udgør således nogen som helst fare for drikkevandet. Vand hentet under økologens marker er derfor hverken miljø- eller sundhedsmæssigt bedre.

Nej, økologisk landbrug udleder ikke mindre kvælstof. Slet ikke, kan jeg roligt skrive under på – for her på min nordjyske bedrift kan jeg måle mig til en større nitratudledning, efter at jeg gik over til økologi. Hvilket er ganske logisk, idet konventionelle landmænd nemmere kan holde jorden plantedækket, mens økologernes marker holdes sorte i længere perioder.

Nej, økologisk landbrug er ikke mere klimavenligt. Tværtimod udleder økologien langt mere CO2 pr. produceret fødevareenhed – hvilket selv rød/grønne tænketanke anerkender.

Der kan være mange gode grunde til at blive økologisk landmand. Personligt synes jeg, at vi landmænd skal producere det, som forbrugerne efterspørger – og her er der også rift om mit korn. Købmandskab, fin afsætning og høje priser er ikke sådan at kimse ad for en forretningsmand. 

Derudover synes jeg, det er ekstra fagligt udfordrende at være økolog, fordi vi – for at tilfredsstille en del af forbrugersegmentet – er nødt til at lave kunstige benspænd for os selv fremfor at gå efter de lette løsninger.

Tal gerne økologien op, kære debattører og opinionsmagere. Men lad venligst være med at tale mine mindst lige så kompetente kolleger i andre dele af landbruget ned. For økologi redder altså ikke verden – men opfylder blot et behov i markedet.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?