Omfattende illegal handel koster staten dyrt

Danskere handler stadig stort ind syd for grænsen, og mange varer sælges videre til venner eller kollegaer. Det koster statskassen en halv milliard om året.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Omfattende illegal handel koster staten dyrt

Danskere handler stadig stort ind syd for grænsen, og mange varer sælges videre til venner eller kollegaer. Det koster statskassen en halv milliard om året.
Af Thomas Funch, tbf@indblik.net
Den danske stat mister i omegnen af 500 millioner kroner om året i tabt moms og afgifter. Det skriver Dansk Erhverv i en rapport om grænsehandel.
Beregningerne bygger på Skatteministeriets tal over danskernes forbrug af illegale varer fra 2011 til 2019. Ni procent af danskerne angiver, at de ulovligt har importeret nydelsesmidler inden for et halvt år.
Lægger man det tal sammen med Skatteministeriets estimerede tal for handlen med illegale varer, estimeres det, at statskassen vil mangle en indtægt på 400-600 millioner kroner om året.
Tallet kan være større
Tallet er opgjort ud fra handel med nydelsesmidler som eksempelvis chokolade, cigaretter og slik, sodavand og øl, men salg af vin og spiritus er ikke med i opgørelsen. Derfor kan tabet være meget større.
Ifølge rapporten ”Afgifter på grænsen” har 48 procent af den grænsehandlende befolkning angivet, at de har taget varer med hjem til venner, familie eller kollegaer inden for de seneste seks måneder. En del varer havner også i kiosker og hos grønthandlere, hvorfra de sælges videre.
Også til eget forbrug
Størstedelen af grænsehandlen er dog stadig til eget forbrug. Næsten halvdelen af danske husstande grænsehandler, og det koster 2,5 milliarder kroner. Nogle handler en enkelt gang om året, mens andre handler 4-5 gange om året.
Særligt gælder det for danskerne i Sydjylland og Vestjylland, at de oftere end resten af Danmark besøger butikkerne i grænselandet.
Hele 42 procent af de grænsehandlende svarer, at 90 procent eller mere af deres forbrug af øl, sodavand, kommer fra grænsehandel. 12 procent svarer, at 90 procent eller mere af deres forbrug af slik og chokolade, sodavand, kommer fra grænsehandel.
Hver 3. danske husstand får mindst halvdelen af deres slik- og chokoladeforbrug dækket ved grænsehandel i Tyskland eller Sverige.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”758″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3411″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3165″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?