Opinion: 100.000 ukrainske flygtninge kan være på vej til Danmark – lad os få dem ud på arbejdsmarkedet

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) da han sammen med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), social- og ældreminister Astrid Krag (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holder fælles pressemøde med status på situationen vedr. de fordrevne fra Ukraine i Danmark og opgaven med at hjælpe dem i gang i det danske samfund, i Eigtveds Pakhus i København fredag den 25. marts 2022. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Mange ukrainere vil gerne have arbejde, og erhvervslivet skriger efter arbejdskraft – hvorfor ikke slå to fluer med ét smæk? Sådan spørger iværksætter Anders Fogh i dette debatindlæg. 

Af Anders Fogh, CEO og founder, Startup Central

Det danske erhvervsliv har længe skreget på arbejdskraft. Nu er der lavet en særlov for et krigsramt land, som måske kan løse problemet.

Danske virksomheder i iværksætter- og SMV-segmentet (små og mellemstore virksomheder, red.) har allerede meldt ud, at de står klar til at modtage de ukrainske flygtninge med jobs og arbejde, så snart deres opholdstilladelse er på plads. 

Men der er endnu mere, vi kan og bør gøre for at hjælpe de ukrainske flygtninge og samtidig styrke vores vækstlag.

Der er nemlig mange ukrainere på vej til Danmark. Ifølge Tesfaye er der faktisk op mod 100.000 på vej mod Danmark. Aviserne viser os, at de er klar til at arbejde – hvilket jo er gennemført fantastisk. Lad os få dem i arbejde!

Vi har set et erhvervsliv i SMV-segmentet, som er klar til at hjælpe, så når regeringen nu kan lave særlov om at få de ukrainske flygtninge hurtigt i gang, så er min bøn, at vi kan lave en særlov om at få dem ud i de mange startups herhjemme. Der er tale om virksomheder som oplever vækst, men ikke nødvendigvis nok til at ansætte en ukrainer i et fuldtidsjob.

Vi kender til løntilskudsløsninger, praktikløsninger osv., men de er begrænset ift. virksomhedens størrelse. Hvad med at gøre det muligt at tage begrænsningerne væk og dermed øge integrationen af de ukrainske flygtninge i det danske samfund? 

Det kan gøres ved at give de danske virksomheder arbejdskraft hurtigt med gode vilkår og på samme tid få strømmen af dygtig arbejdskraft fra Ukraine ud i de virksomheder, hvor de kan gøre den største forskel.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er mange rigtig dygtige østeuropæere, især inden for IT-branchen. I et land som Danmark hvor flere og flere kigger på IT, så er det oplagt at kigge på, hvordan vi kan optimere med ny og udenlandsk arbejdskraft.

Jeg mener, at Danmark nu skal acceptere virkeligheden og kigge på, hvordan vi hurtigt kan hente kvalificeret arbejdskraft til vores iværksættervirksomheder.

Landets iværksættere har altid brug for ekstra hænder. Nu har vi muligheden for at give dem det og  gøre en god gerning på samme tid. Vi står alle klar til at hjælpe – måske bliver det på sigt til et fast, lønnet job til ukrainerne og flere virksomheder i vækst.

Giv startups muligheden for at hjælpe de ukrainske flygtninge. Win-win som jeg ser det.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?