Opinion: Derfor bør staten ikke blande sig i, hvor mange kvinder der sidder i ledelsen i danske virksomheder

Transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S) vil nu have kvindekvoter på 40 procent i bestyrelser og ledelser i virksomheder og hos offentlige myndigheder. Her ses hun til et fakkeloptog i København til minde for ofre for kvindedrab søndag den 13. februar 2022. (Foto: Emil Helms/Scanpix 2022)

“Som demokrat tror jeg på, at vi har ret til at eje, og at vi har ret til at bestemme over det, som vi hver især ejer. Derfor skal staten ikke blande sig i en ledelses sammensætning, da det vil være at blande sig i det som andre mennesker ejer”, skriver Martin Berwald i dette debatindlæg.

Af Martin Berwald, lektor og tidligere spidskandidat i Region Nordjylland til regionsrådsvalget for Liberal Alliance

Når man er liberal, så handler diskussionen om kvinder i bestyrelser ikke om mænd vs. kvinder – det handler om grundlæggende principper om ejendomsret.

Det liberale synspunkt er ret simpelt. Vi tror på individer, og eftersom både kvinder og mænd er individer, så støtter vi lige så vel en mand i en bestyrelse som vi støtter en kvinde.

Snarere handler hele den nuværende diskussion om noget andet. Om ejendomsret.

Som demokrat tror jeg på, at vi har ret til at eje, og at vi har ret til at bestemme over det, som vi hver især ejer. Derfor skal staten ikke blande sig i en ledelses sammensætning, da det vil være at blande sig i det som andre mennesker ejer.

Derfor kan man godt sympatisere med tanken om, at det bedste individ nødvendigvis må være i ledelsen – men der er grundig forskel på at sympatisere, og så på at ville gennemtvinge noget med magt. For man kan diskutere, om man overhovedet har ret til at eje noget, hvis man ikke har ret til at bestemme over det, som man ejer.

Af samme årsag bekendtgjorde Justitsministeriet tidligere, at kontante kvoter baseret på køn er i strid med loven, ligesom det også er diskrimination.

Tidligere har jeg koldt og kontant bekendtgjort overfor støtter af tvang på dette område, at jeg kl. 7 næste-dags morgen møder op og begynder at male med pink farve på deres huse, fordi jeg synes det kunne være pænt.

Det møder naturligvis en del modstand, men det gode ved modstanden er, at de derved forstår argumentationen – hvis man ejer noget, så bestemmer man også. Ellers ejer man det reelt ikke. Det gælder både for virksomheder og huse.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?