Opinion: Ja, rygning har konsekvenser – men lad dog folk bestemme selv!

Foto: Ander Burdain/Unsplash

“Det virker tilsyneladende til, at regeringen igen har overgået sig selv, når det kommer til magtfuldkommenhed”, skriver Mathias Rinaldo og Emil Nørrevang fra Venstres Ungdom i dette indlæg, hvor de kritiserer regeringens idé om et totalforbud mod cigaretkøb for alle født efter 2010.

Af Mathias Rinaldo og Emil Nørrevang, hhv. social- og sundhedsordfører og retsordfører for Venstres Ungdom

Et liv med rygning er et liv med konsekvenser – både for dig selv og for samfundet. Derfor har der gennem årene været brugt et utal af forskellige metoder til at forebygge og nedbringe antallet af rygere og de dertilhørende konsekvenser. 

Nu har man fra regeringens side foreslået at sætte en total stopper for fremtidens rygere. Det gør man ved at forbyde salg af tobak i fremtiden for personer født i 2010 eller derefter. En total umyndiggørelse af det enkelte individ. Rygning og dens konsekvenser skal forebygges med information og oplysning, ikke med tvang og forbud.

I forvejen har man valgt at gøre brug af en masse tiltag. Man har valgt at hæve afgiften, så færre danskere har råd til at købe cigaretter. Detailbutikkerne må ikke længere have cigaretter til at være synlige for forbrugerne og emballagen må ikke have en salgsbar farve, hvilket betyder, at alle cigaretpakker nu er af en meget kedelig mørkegrøn farve. 

Det er blevet forbudt for producenterne at producere cigaretter og rulletobak med aromaer, som dufter eller giver smag. Rygning er forbudt en lang række steder, og for offentligt ansatte og elever gør det sig gældende at man ikke må ryge i arbejds- og/eller skoletiden.
Forbrugeren er i forvejen meget begrænset, og efter vores overbevisning i Venstres Ungdom har man allerede taget de nødvendige tiltag i brug, som skal til for at nedbringe antallet af rygere. 

Vi ved at det virker, og det ved politikerne også, for gennem de sidste 20 år er der blevet gennemført det ene tiltag efter det andet, som har haft til hensigt at begrænse rygningen i det danske samfund. 

Derfor giver det ikke nogen mening, at man nu vil umyndiggøre fremtidens voksne mennesker og fratage dem muligheden for at kunne tilkøbe sig cigaretter på dansk jord. Hvordan vil udviklingen ikke være, hvis vi tillader regeringen et så vidtgående tiltag?  

Udover at vi generelt ikke er fortalere for adfærdsregulerende lovgivning, da vi grundlæggende ikke mener, at staten skal blande sig i hvad danskerne putter i munden, så stiller vi os også spørgende over for, at man vil tage et så vidtgående tiltag i brug, når vi kan se på statistikkerne, at antallet af rygere i Danmark er faldende år efter år.

Det virker tilsyneladende til, at regeringen igen har overgået sig selv, når det kommer til magtfuldkommenhed. Venstres Ungdom siger klart fra overfor regeringens adfærd og mener bestemt ikke, at det er en positiv retning for Danmark. 

Vi synes, man burde få tilliden til befolkningen tilbage, og at det er på tide, at politikerne er politikere for borgernes skyld og ikke for systemet selv. 

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?