Opinion: Regeringen har slet ikke styr på det fundament, der skal til for at gennemføre den grønne omstilling

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til et pressemøde den 11. februar 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Regeringen vil gerne sætte gang i den grønne omstilling. Men regeringen har slet ikke styr på det fundament af arbejdskraft, der skal sikre denne omstilling, lyder kritikken fra to medlemmer af Venstres Ungdom i dette debatindlæg.

Af Mads Amstrup Spaabæk og Søren Lousdal, hhv. medlem af arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget og klima- og miljøordfører i Venstres Ungdom

Der er allerede en stor mangel på arbejdskraft i Danmark, og alle virksomheder skriger efter det. 

Samtidig er det uundgåeligt, at vi i Danmark kommer til at skulle bruge mere arbejdskraft, for at gennemføre den grønne omstilling. Regeringen har lagt en plan frem mod 2030, hvor de ønsker at etablere en lang række af grønne teknologier og løsninger, for at reducere Danmarks udledning af CO2.

Men når disse skal løsninger skal implementeres, vil det komme til at kræve arbejdskraft for at kunne holde stik. Arbejdskraft, der i øjeblikket ikke eksisterer. 

Hvordan skal vi så kunne sikre en grøn omstilling uden den fornødne arbejdskraft? Man har fra regeringens side har valgt at gå efter “hockeystavs-metoden” og have fokus på at det er teknologien der skal sikre den grønne omstilling. Med denne metode, vil der, når vi kommer tættere på 2030, pludselig komme en stor stigning i efterspørgsel efter arbejdskraft, som vi i dag ikke ville kunne mætte. 

I Danmark har vi nemlig ikke selv alt den nødvendige arbejdskraft der skal til. Derfor skal vi gøre mere for at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det er enormt vigtigt, da vi ellers ville komme til at bremse den grønne omstilling i Danmark, inden den dårligt nok er kommet i gang. 

Så kære Mette Frederiksen og resten af den socialdemokratiske regering: Tag nu den grønne omstilling seriøst, og sørg for, at der er styr det fundament af arbejdskraft, der skal sikre omstillingen. 

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?