Opinion: Vi er vågnet op i et nyt Europa – her er 4 ting, vi bør gøre for at sikre os mod Rusland

A man takes part in a protest against Russia's actions in Ukraine during a rally at Shibuya district in Tokyo on February 24, 2022. (Photo by Philip FONG / AFP)

“Vi er vågnet op i et nyt Europa, hvor sikkerhedspolitik vil fylde langt mere i den politiske dagsorden. Nu er der en række nødvendige tiltag, som vi er nødt til at gøre os”, skriver Mathias Rinaldo og Jonas Pullich Knudsen fra Venstres Ungdom i dette debatindlæg.

Af Mathias Rinaldo og Jonas Pullich Knudsen, hhv. social- og sundhedsordfører og udenrigs- og forsvarsordfører, Venstres Ungdom

Vi er vågnet op i et nyt Europa, hvor sikkerhedspolitik vil fylde langt mere i den politiske dagsorden. Nu er der en række nødvendige tiltag, som vi er nødt til at gøre os. 

Vi bør med det samme bruge to procent af BNP på forsvaret, afskaffe forsvarsforbeholdet og ekspandere NATO til også at inkludere Sverige og Finland, hvis de ønsker det. 

En af de andre konsekvenser af Rusland-Ukraine-konflikten er, at energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. EU og Danmark skal sætte et klart mål om at gøre os uafhængige af russisk gas. 

Det bør være en af de klare mål om at tage afstand til Rusland og sikre, at vi ikke i fremtiden er bange for at de giver Vesten sanktioner. 

Naturgas stod i 2019 for 29 procent af det samlede energibehov i EU. Rusland stod for 41 procent af det importerede naturgas og var i øvrigt i det år også den største leverandør af kul og olie. 

Mangel på leverandører på kul og olie er ikke en udfordring. Men at finde en ordentlig erstatning for naturgas kan være kritisk for EU og Danmark. 

Lige nu importerer EU kun 16 procent af gassen fra Norge, hvor EU ifølge kommissær von der Leyen er i gang med at forhandle øgede forsyninger. Potentialet er dog ikke stort nok til en fuld erstatning. 

Samtidig kigger man mod USA, som er leverandør på gas i flydende form (LNG), som desværre er mere klimabelastende og dyrere end russisk naturgas. Vi håber, at Danmark vil kæmpe for at EU hurtigst muligt finder nye leverandører på området, så Rusland ikke står stærkt i kommende forhandlinger. 

Det er en tid som netop denne, hvor man kan undre sig over, at man har valgt at nedlukke samtlige atomkraftværker i Tyskland.

Vi skal desuden sende et klart signal om, at vi ser Rusland som en trussel mod den frie verden. Det er derfor afgørende, at vi også lever op til NATO’s krav om at bruge to procent af BNP på forsvaret. Vi har alt for længe fralagt os ansvaret, men nu kan vi ikke længere forsvare det. Det er pinligt, at vi i Danmark ikke lever op til NATO’s krav, og det er pinligt ikke at leve op til forventningerne fra vores allierede. 

Vi er nødt til at ændre på dette, når krigen er trådt ind over det europæiske dørtrin. Vores forsvar handler om vores frihed, og derfor må vi prioritere det. 

Heldigvis er der – med undtagelse af Enhedslisten og Frie Grønne – stor opbakning fra alle partierne i Folketinget til at øge bidraget til NATO.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?