Opstod corona i et laboratorie? En gruppe højtprofilerede videnskabsfolk vil have en ny efterforskning

Foto: Dean Calma / IAEA

Lederen af den amerikanske pendant til Statens Serum Institut har udtalt, at han støtter en yderligere undersøgelse af, hvad der foregik i Kina forud for coronapandemien.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Tidligere i år kom det længere ventede resultat på den undersøgelse foretaget af verdenssundhedsorganisationen WHO, i forhold til coronavirussens ophav og oprindelse.

I undersøgelsen konkluderede WHO, at sandsynligheden for, corona var blevet overført fra dyr til mennesker ved en såkaldt zoonotisk overførsel, var ”sandsynlig til meget sandsynlig”.

Et laboratorie-læk derimod blev afvist som ”ekstremt usandsynligt”.

Men i et åbent brev publiceret i det velansete naturvidenskabelige tidsskrift Science, skriver en gruppe fremtrædende biologer og epidemiologer, at teorien om et utilsigtet udslip fra et laboratorie stadig er lige så realistisk som teorien for den zoonotiske overførsel fra dyr til mennesker.

Med brevet opfordrer de højprofilerede videnskabsfolk til en fornyet undersøgelse af coronasmittens ophav, med et øget fokus på teorien omkring et muligt udslip.

Dette er grundet, videnskabsfolkene samtidig noterer i brevet, at de to teorier blev dækket overvejende afbalanceret i den forrige WHO-undersøgelsesrapport, idet kun fire ud af rapportens 313 sider adresserede muligheden for et laboratorielæk.

Fra konspirationsteori til mulig forklaring

Teorien for et muligt læk fra et kinesisk laboratorie blev oprindeligt afvist som en konspirationsteori. Men brevet fra videnskabsfolkene viser dog, at et potentielt laboratorielæk skal tages alvorligt.

Anthony Fauci, leder af epidemi- og infektionsafdelingen på National Institute of Health, svarende til det danske Statens Serum Institut, udtalte for nylig, at ”han støtter en yderligere undersøgelse af, hvad der foregik i Kina”, beretter nyhedsmediet Axios.

Imens at The Washington Post fortolker de nye informationer om en mulig opfølgende undersøgelse på den måde, at Biden-administrationen dermed bekræfter nogle af tidligere præsident Donald Trumps – dengang meget kontroversielle – påstande om corona som et læk fra et laboratorie.

Afslutningsvis skriver Axios, at tager man den kinesiske regerings uigennemsigtighed over for emnet i betragtning, vil vi måske aldrig få den sande oprindelse til den sygdom, der har dræbt millioner af mennesker, at vide.

Corona-pandemiens oprindelse vil derved måske for evigt forblive et mysterium.

[adning id="17957"]

Fik du læst?