Ny opgørelse: Her er de partier, der skaber flest jobs

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Ét parti slår alle andre, når det kommer til at øge beskæftigelsen. Få overblikket her.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Et helt centralt emne, når danskerne skal sætte deres kryds ved såvel lokalvalg som folketingsvalg er de forskellige partiers økonomiske politik.

Og måske særligt i krisetider som under den nuværende corona- og nedlukningskrise kan spørgsmålet om, hvilket parti, der med sin økonomiske politik skaber flest arbejdspladser og øger beskæftigelsen mest, flytte stemmer.

På den baggrund har tænketanken Cepos nu lavet en såkaldt “reformrangliste”, der viser, hvor meget en række partiers økonomiske politik øger den strukturelle beskæftigelse.

Radikale har meldt sig ud af ræset – ny spiller er kommet til

Ifølge Cepos’ cheføkonom Mads Lundby Hansen er den række interessante konklusioner, som kan udledes af denne opgørelse.

– Der er en betydelig variation i partiernes ambitioner i den økonomiske politik. Og der er sket nogle store forskydninger i forhold til tidligere. 

– Det er bemærkelsesværdigt, at de Radikale via deres økonomiske politik kun vil øge beskæftigelsen med 2.000 personer. 

– De Radikale har traditionelt været blandt de mest ambitiøse i reformpolitikken, men det er slet ikke tilfældet længere. Opgøret med efterløn og forhøjelsen af pensionsalder er f.eks. forsvundet ud af deres program, siger han til Indblik.

Mens Radikale tilsyneladende har meldt sig ud af kampen om at øge beskæftigelsen i Danmark, har et nyt parti dog for alvor meldt sig ind i den økonomiske debat, fortæller Mads Lundby Hansen.

Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at Kristendemokraterne er stemplet ind i vækstdebatten med en 2030-plan, der øger beskæftigelsen med knap 40.000 personer. 

– Det vil sige, at Kristendemokraterne er 20 gange mere ambitiøse end de Radikale, når det kommer til jobskabelse. KD’s 2030-plan er båret af en meget stor stigning i beskæftigelsesfradraget samt afvikling af Arne-pensionen og efterlønnen. 

– Man kan sige, at når det kommer til den økonomiske politik, ligger Kristendemokraterne i grove træk der, hvor de radikale lå i gamle dage, lyder det fra cheføkonomen.

Liberal Alliance er den helt store vinder

Reformranglistens helt store vinder er Liberal Alliance, som med en ambitiøs økonomisk politik øger beskæftigelsen med næsten 100.000 personer.

Det er mere end dobbelt så meget som Kristendemokraterne, der er nummer to på listen. 

Samtidig er det næsten tre gange så meget som Konservative på tredjepladsen. 

De Konservatives plan er ifølge Lundby Hansen båret af en forhøjelse af topskattegrænsen fra 548.000 kroner til 800.000 kroner samt fjernelse af efterløn og Arne-pension.

Og i det lys er der flere grunde til at Liberal Alliance indtager førstepladsen, påpeger Mads Lundby Hansen.

– Liberal Alliance ligger klart nr. 1 på reform-ranglisten via deres 2030-plan, som bl.a. indfører en flad marginalskat på 40 pct., afskaffer efterlønnen, forhøjer pensionsalderen og fjerner registreringsafgiften. 

– Liberal Alliance gennemfører en stor del af alle gennemregnede reformforslag i Danmark, og det slår ud i en vækstplan, der løfter beskæftigelsen med knap 100.000 personer.

Og mens Mads Lundby Hansen således har rosende ord til Liberal Alliance, håber han på, at især Venstre og Radikale Venstre vil sætte barren lidt højere i den kommende tid, når der skal udvikles ny økonomisk politik.

– Venstres plan øger beskæftigelsen med knap 10.000 personer. Beskæftigelseseffekten drives næsten alene af en fjernelse af Arne-pensionen. 

– Jeg håber, at vi frem mod valget ser mere ambitiøse planer fra særlig de Radikale og Venstre, siger han til Indblik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?