Overblik: Her er Mette Frederiksens nye coronaplan

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den socialdemokratiske statsminister fremlægger nu sin plan for, hvordan coronavirus skal håndteres i fremtiden.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Danskerne skal måske forberede sig på at leve i coronavirussens skygge i lang tid endnu – selv efter, at alle, der ønsker en vaccine, har fået en. I hvert fald, hvis statsminister Mette Frederiksen får lov at bestemme. 
I et interview med Berlingske fortæller hun om sin plan for den fremtidige coronahåndtering i Danmark.
Planen består af en række “centrale byggesten”, som Mette Frederiksen vil basere håndteringen af virussen på. 
Herunder kan du få et overblik over, hvad statsministerens coronaplan består af.
1: Det er ikke sikkert, at vaccinerne bliver nogen mirakelkur
Mange har regnet med, at vaccinerne mod covid-19 ville være en slags mirakelkur, der på kort tid ville føre til, at restriktionerne blev ophævet, og vi alle kunne lægge de dystre minder om pandemien, nedlukningen m.v. bag os.
Men det er slet ikke sikkert, at vaccinerne er nok, lyder det fra statsministeren. Mette Frederiksen frygter de mange mutationer af coronavirus, der angiveligt kan sænke vaccinernes effektivitet.
En antagelse, der dog har vist sig ikke at være gældende for den mutation, der lå til grund for den ulovlige aflivning af alle danske mink i efteråret sidste år.
2: Danskerne skal testes “flere gange om ugen”
Den socialdemokratiske statsminister ønsker, det hun kalder en “aggressiv” teststrategi, hvor danskerne skal vænne sig til at blive testet for coronavirus “flere gange om ugen”.
Mette Frederiksen udtrykker overfor Berlingske et ønske om at etablere mange flere teststationer, bl.a. i supermarkeder og på biblioteker.
3: Statslige vacciner
Et andet af Mette Frederiksens ønsker er statslig vaccineproduktion. 
Statsministeren ønsker at bruge skattekroner til at investere i en produktion, der skal være et alternativ til de vacciner mod coronavirus, som i dag bliver indkøbt gennem EU.
4: Stram grænsekontrol
I interviewet med Berlingske hentyder statsministeren endvidere til en strammere grænsekontrol som en af de ting, hun ønsker at indføre. 
Uden at blive konkret foreslår hun f.eks. en form for testkontrol, hvor man skal fremvise negativ coronatest for at komme ind i landet.
Det skal ifølge Mette Frederiksen være med til at holde de mutationer ude af landet, som hun frygter vil svække vaccinernes effektivitet. 
5: Overvågning via spildevand – og andre kreative tiltag
Generelt ønsker statsminister Mette Frederiksen sig en “meget bredere og dybere” værktøjskasse til håndtering af coronavirus. Hun vil helst ikke, siger hun til Berlingske, bruge “den store hammer” – nedlukning – mod befolkningen igen.
Derfor peger hun på smitteovervågning via spildevand som eksempel på mere kreative tiltag, der kan blive indført i coronahåndteringen engang i fremtiden.
Dog vil statsministeren ikke komme ind på, om der skal ske ændringer i den meget udskældte danske smitteopsporing.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?