Overblik: Kun tre partier stemmer imod epidemiloven

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den nye epidemilov forventes at blive vedtaget i dag. Få overblikket her.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Når den nye epidemilov senere i dag skal behandles for tredje gang i Folketinget, forventes den at blive stemt igennem af et stort flertal.
Loven giver bl.a. myndighederne beføjelser til at udøve tvang mod danskerne på 12 forskellige måder, herunder at tvangsindespærre, tvangsbehandle og endda tvangsobducere.
Dog er der tre partier, der stemmer imod epidemiloven: Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Frie Grønne.
Tvangsisolation, manglende erstatning og hastværk
Nye Borgerlige har været udtalte modstandere af den nye epidemilov fra start.
Partiformand Pernille Vermund hæfter sig bl.a. ved, at loven ikke giver erstatning til erhvervslivet, når regeringen vælger at tvangslukke virksomheder og at loven ikke sikrer borgernes rettigheder godt nok.
– Danskernes retssikkerhed, økonomi og grundlæggende frihed ligger fremover i hænderne på et massivt rødt flertal og en alt for stor flok af borgerlige medløbere, lød det mandag fra Pernille Vermund.
Også Dansk Folkeparti har fra start været kritiske overfor den nye epidemilov. 
Partiets sundhedsordfører Liselott Blixt kalder loven “forhastet” og kritiserer overfor Indblik også den manglende erstatning til erhvervsdrivende og mængden af tvang, som loven indeholder.
Senest har partiet Frie Grønne meldt ud, at de også vil stemme imod den nye epidemilov. 
Sundhedsordfører Susanne Zimmer forklarer i et indlæg på partiets hjemmeside, at man er bekymret for danskernes retssikkerhed og lovens beføjelser om bl.a. tvangsisolation og tvangsindsamling af oplysninger.
– For Frie Grønne har det været afgørende, at den enkelte borgers frihedsrettigheder med en vedtagelse vil blive sat gevaldigt under pres. Vi har med det seneste års tilstedeværelse af Covid set, at befolkningen i vid udstrækning lytter til myndighedernes anbefalinger og oplysninger undervejs i forløbet, så vi mener ikke, at det er nødvendigt at give mere magt i den retning, skriver hun.
DF: “De andre partier har sovet i timen”
Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har talt for, at epidemiloven bør udskydes, så den kan blive genstand for yderligere debat.
Det kommer med al sandsynlighed ikke til at ske, men et flertal udenom regeringen vil nu have loven til revision senest til efteråret.
DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt sendte fredag i et interview med Indblik en bredside af sted mod de øvrige partier i Folketinget.
– De andre partier har sovet i timen. Men det er dem, der stemmer loven igennem, så de må jo vide, hvad de går ind til.
– Den sidste uges artikler i flere medier med afdækning af, hvad loven indeholder, virker dog til at have overrasket flere af partierne. Og så må jeg bare sige, at bliver man overrasket over det, er man ikke godt nok inde i sagerne, lyder det fra Liselott Blixt.[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”fact-box” css=”.vc_custom_1614073959223{margin-top: 40px !important;margin-bottom: 40px !important;padding-top: 4% !important;padding-right: 4% !important;padding-bottom: 4% !important;padding-left: 4% !important;background-color: #ffce00 !important;}”]

Disse partier stemmer for den nye epidemilov:

 • Socialdemokratiet
 • Venstre
 • Radikale Venstre
 • Socialistisk Folkeparti
 • Enhedslisten
 • Det Konservative Folkeparti
 • Liberal Alliance
 • Alternativet

Disse partier stemmer imod den nye epidemilov:

 • Nye Borgerlige
 • Dansk Folkeparti
 • Frie Grønne

Det vides ikke, hvordan de nordatlantiske mandater stemmer, eller hvordan løsgængerne i Folketinget stemmer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?