Overblik: Sådan foregår Folketingets åbning

Foto: News Øresund

Bliv klogere på, hvordan Folketingets åbning foregår.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sidste år var Danmark stadig underlagt coronarestriktioner, da Folketinget åbnede. Det betød, at åbningen var noget anderledes, og at der f.eks. var begrænset adgang til tilhørerpladserne, ligesom flere partier sendte færre folketingsmedlemmer ind i folketingssalen til den ceremonielle åbning.

I år er coronarestriktionerne dog langt om længe bortfaldet, og derfor bliver Folketingets åbning, som den plejer. 

Folketinget åbner traditionen tro den første tirsdag i oktober og i år er det i dag, den 5. oktober.

Der er en række faste punkter på dagsordenen til åbningsdagen i Folketinget, og dem kan du få et overblik herunder.

Folketingets åbning indledes med en gudstjeneste

Klokken 10 starter åbningsdagens program med en gudstjeneste for folketingsmedlemmerne i Christiansborg Slotskirke.

Medlemmer af Kongehuset bliver efter denne gudstjeneste, der plejer at slutte inden kl. 11, modtaget af formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen (S) og resten af Folketingets Præsidium og ført ind i folketingssalen.

Igen i år arrangerer foreningen Humanistisk Samfund en alternativ, ikkereligiøs åbningsceremoni fra kl. 11 til 11:30. Denne finder sted på Johan Borups Højskole ved Frederiksholms kanal.

Humanistisk Samfunds alternative ceremoni er dog blevet udelukket fra Folketingets officielle program, selvom 15 folketingsmedlemmer i år har tilmeldt sig ceremonien.

Valg af formand

På slaget 12 går det nye folketingsårs første møde i gang. Det ledes traditionen tro af det medlem i Folketinget med den højeste anciennitet. Det er igen i år Bertel Haarder (V), som har siddet i Folketinget i mere end 41 år.

Derefter skal der vælges en formand for Folketinget. Socialdemokraten Henrik Dam Kristensen har siddet på formandsposten siden juni 2019, hvor Socialdemokratiet fik regeringsmagten, men skal han fortsætte, skal han formelt genvælges af et flertal i folketingssalen.

Herefter bliver der valgt fire næstformænd. En fra hvert af de fire største partier, som ikke har fået formandsposten.

Statsministerens åbningstale

I Grundloven står der, at statsministeren ved Folketingets åbning skal give ”en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger”.

Derfor vil Mette Frederiksen (S) give en mundtlig tale fra Folketingets talerstol, hvor hun gør status over rigets tilstand og skitserer nogle af de politiske projekter, som regeringen vil arbejde på i det nye år.

Derudover er der også en skriftlig del af åbningstalen, hvor regeringen fremlægger sit lovprogram, og hvor de enkelte lovforslag bliver gennemgået.

Åbningstalen vil desuden være genstand for debat under åbningsdebatten torsdag, hvor partiformænd og politiske ordførere fra kl. 10 og typisk til langt ud på aftenen debatterer på livet løs.

[adning id="17957"]

Fik du læst?